Revolt zdravnikov v bolnišnici Valdoltra

Bešič Loredan bi OB Valdoltra spravil med 5 najboljših v Evropi.

Objavljeno
26. november 2015 22.33
Danijel Bešič Loredan 4.4.2014 Ljubljana Slovenija
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – »Če bo Danijel Bešič Loredan res postal član sveta zavoda Ortopedske bolnišnice Valdoltra in začel uvajati napovedane spremembe, potem nas bo najmanj deset najpomembnejših ortopedov zapustilo bolnišnico.« To nam je včeraj povedal eden od kirurgov iz Valdoltre, ki je potrdil, da je informacija o prihodu nekdanjega kolega v svet zavoda sprožila med zaposlenimi revolt. Bešič si je pri njih nakopal hudo zamero.

Naši viri trdijo, da je Bešič upravičeno nastopil proti nekaterim negativnim pojavom, ki so bili značilni za večino bolnišnic, vendar ga je v nastopu do Valdoltre menda gnala neka nerazumljiva sila po maščevanju predvsem nekdanjemu (Venčeslavu Pišotu), deloma tudi sedanjemu vodstvu (Radoslavu Marčanu). Kot član Iniciative zdravnikov je prijavil nekatere domnevne prekrške in nepravilnosti Komisiji za preprečevanje korupcije in drugim organom, s čimer si je nakopal hudo zamero večjega dela kolektiva. Zato je informacija, da je ministrstvo razrešilo stari svet zavoda, ki je deloval strokovno in brez zapletov, dodobra odjeknila v kolektivu. »Kar trije novi člani sveta zavoda so zasebniki in takšni naj bi nadzirali javni zavod. V čem so ti trije boljši od dosedanjih,« se sprašujejo zaposleni.

Na zdravstvenem ministrstvu pojasnujejo, da je ministrica Milojka Kolar Celarc januarja izdala protokol o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih zavodov. Ta je določal, da mora ministrstvo imenovanja novih opraviti v najkasneje 12 mesecih. Tako je za Valdoltro septembra objavilo javni poziv za izbiro kandidatov, komisija pa je na podlagi protokola ocenila vloge in sestavila seznam primernih kandidatov. Danijel Bešič Loredan je bil med njimi.

Zamenjavo v Valdoltri so z ministrstva pojasnili, da so zamenjali predstavnike v kar 23 svetih zavodov po Sloveniji, v začetku januarja pa bodo zamenjali še svoje predstavnike v UKC Ljubljana in Maribor. »Člani sveta zavodov niso več politični kadri, ampak strokovnjaki, ki se prijavijo na razpis, kjer so zahtevani določeni kriteriji od poznavanja zdravstva do ekonomije. Le najbolje ocenjeni postanejo člani. V javnih zavodih je res problem vodenje, ne pa to, kdo je njihov lastnik,« je ob tem izjavila ministrica.

Danijel Bešič Loredan nam je odgovoril, da se je prijavil, ker bi morala biti ta bolnišnica med petimi najboljšimi ortopedskimi bolnišnicami v Evropi, kar zdaj ni. Zanikal je, da bi bil skregan s kolektivom v Valdoltri in dejal, da se dobro razume z direktorjem Marčanom. Potrdil je, da so KPK obvestili o slabostih delovanja bolnišnice. »Obvestili smo jih o stvareh, ki so bile javno znane. Doslej sem 2,5 leta delal v Švici, kjer sem se marsičesa naučil, in bom poizkušal kaj tega prenesti v Slovenijo.« Povedal je, da se je vrnil iz osebnih razlogov, predvsem zaradi otrok in da je odprl zasebno ambulanto Kirurgija BK. Bešič si je pred leti prizadeval, da bi postal minister za zdravje. Bil je tudi v Šoltesovi stranki Verjamem, a se je od stranke kmalu ločil. Zdaj pravi, da ni več politično aktiven. Honorarno operira tudi v SB Šempeter.

V Valdoltri ne verjamejo, da prihaja na zavod z majhnimi ambicijami. Prepričani so, da bi lahko njegovo delovanje prispevalo k uničenju ali morda privatizaciji zavoda. Res je tudi, da Valdoltra že nekaj časa izpolnjuje vse kriterije za opravljanje terciarne dejavnosti, ki pa je državna oblast tej bolnišnici noče priznati, saj bi mu morala s tem priznati tudi višje cene.