Rezman brez pomoči stranke

Svet stranke Desus je sprejel sklep, da poslancu Viliju Rezmanu stranka odreka gostoljubje. Tako ne more več sodelovati v njenih organih, oblikovati stališč in dajati izjav v imenu stranke, je povedal predsednik Desusa Karl Erjavec.

Objavljeno
28. oktober 2009 15.42
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Svet stranke Desus je danes sprejel sklep, da poslancu Viliju Rezmanu stranka odreka gostoljubje, je po današnjih posvetih izvršnega odbora in sveta stranke povedal predsednik Desusa Karl Erjavec. Kot je pojasnil, Rezman tako ne bo imel več tehnične pomoči s strani stranke.

 

To za Rezmana po besedah Erjavca pomeni, da ima sicer pravico, da še vedno kot poslanec deluje v državnem zboru, ne more pa več sodelovati v organih stranke, oblikovati stališč v imenu stranke in dajati izjav v imenu stranke. "Odnos s stranko je prekinjen," je pojasnil Erjavec. Na vprašanje, ali je Rezman politično mrtev, pa je odvrnil, da tega ne bo ocenjeval.

 

V razpravi je Erjavec opozoril, da bo razmislil, ali je smiselno voditi stranko, kjer ima nečlan stranke, ki jo v javnosti diskreditira in daje vtis, da je razklana, več besede kot njeno vodstvo. Nazadnje je svet Desus Erjavcu izrazil polno podporo. Kot je povedal predsednik, je bil rezultat 39 za in šest proti. Zato tudi ne namerava oditi s predsedniškega položaja.

 

Rezman je sejo sveta stranke zapustil predčasno zaradi drugih obveznosti. Po besedah Rezmana so na svetu stranke nekateri menili, da on in vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič preveč burita duhove. Nekateri so ocenjevali, da je predlog, "da se me tako rekoč izžene, napačen", spet drugi so predlagali, da bi skušali razmere znotraj stranke umiriti. Nekateri so tudi menili, da se Erjavec, Žnidaršič in Rezman preveč pojavljajo v javnosti. Glavna ocena pa je bila, naj se umazano perilo pere znotraj stranke, je pojasnil Rezman.

 

Kolikor razume, do pomiritve ne bo prišlo, saj predsednik stranke Erjavec postavlja vse na kocko - ali on ali Rezman. "In ker Rezman ostaja, me zanima, kaj bo storil jutri," je povedal in dodal, da o morebitnem predčasnem kongresu stranke niso govorili.

 

Povedal je tudi, da sam zastopa tisto, kar je obljubljal v predvolilni kampanji. Kot predvideva program stranke, torej zastopa interese upokojenih in starostnikov, so pa po njegovih besedah tudi mnoge stvari, ki jih on zastopa in o katerih stranka ne reče nič. To so na primer pravice istospolnih partnerjev in pravice azilantov, je pojasnil.

 

Rezman dogajanje v stranki ocenjuje kot "velik poraz, poraz za demokracijo, poraz za pošteno delovanje" in tudi kot njegov osebni poraz, saj je, kot je dejal, spoznal mnogo neiskrenih ljudi.

 

Žnidaršič pa je po seji povedal, da ne želi več dajati izjav o tem, ker preveč časa izgublja na sestankih. Napovedal je, da se bo "posvetil svojemu delu na področju integracije dela in skupnega dela poslanske skupine, v kateri imamo veliko stvari za narediti". Zaplet po njegovih besedah ne bi smel vplivati na delo poslanske skupine in Žnidaršič se bo, kot je dejal, trudil, da ne bi.

 

Sicer pa je na seji sveta tudi predlagal, da bi se kaj več naredilo na uresničevanju koalicijskega sporazuma, in ta sklep so tudi sprejeli, je še povedal Žnidaršič.