Riba napihovalka prvič v slovenskem morju

Kljub še tako pazljivim kulinaričnim prijemom na leto na Japonskem umre okoli 200 jedcev njenega mesa.

Objavljeno
23. november 2012 11.21
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran – Piranski ribič Stelio Bonifacio je včeraj ulovil prvo ribo napihovalko v slovenskem morju. Vsebuje nadvse močan strup tetrodotoksin (bistveno bolj strupen kot cianid in je že majhna količina smrtna za človeka). To je še en dokaz tropikalizacije našega morja, je pri tem ulovu povedal dr. Lovrenc Lipej z Morske biološke postaje NIB.

Lipej je pričakoval, da bodo ribiči prej ali slej ulovili tako ribo, saj so jo že nekajkrat v preteklosti ulovili hrvaški ribiči. Najprej v južnejšem delu Jadrana, kasneje tudi v vse bolj severnem delu. Ihtiolog Jakov Dulčič poroča tudi o primeru na Kamenjaku pri Pulju.

Gre za enako napihovalko kot pred Dubrovnikom

»Spada v družino napihovalk, slovenskega imena nima, ker ni bila še nikoli najdena. Vrsta se pojavlja v Sredozemlju, vendar doslej ni veliko zapisov o njej. Hrvaški kolegi so jo odkrivali vse bolj severno, zato je povezana s tropikalizacijo. To pomeni, da se južne vrste širijo proti severu zaradi segrevanja morja,« je pojasnil Lipej.

Latinsko ime za vrsto je Sphoeroides pachygaster in ne gre za povsem enako napihovalko, kot je bila najdena pred nekaj tedni pri Dubrovniku. Tista je bila prvič odkrita v Jadranu, ta pa že nekaj časa živi v Sredozemlju, je poudaril doktor biologije in ihtiolog Lovrenc Lipej.

Ribič Stelio Bonifacio nam je povedal, da jo je ulovil kakih pet milj pred Piranom s stoječo mrežo v globini 22 metrov. Primerek je dolg kakih 35 centimetrov in tehta nekaj manj kot kilogram. Iz te vrste japonski kuharski mojstri pripravljajo znano in cenjeno poslastico fugu. Kljub še tako pazljivim kulinaričnim prijemom (strup je koncentriran v jetrih in spolnih žlezah ribe) na leto na Japonskem umre okoli 200 jedcev tega mesa, saj je strup menda 1250-krat bolj strupen kot cianid.

»Ta riba je nevarna samo na krožniku. To, da sva se je zdaj dotikala, za naju ne bo usodno. Je pa opozorilo, da ni vse, kar plava in gre v morju, užitno,« je posvaril dr. Lipej. B. Š.