Ribe so, kaviarja še ni

Ribarnica odprta, a na soške postrvi bo treba še počakati.

Objavljeno
10. december 2015 14.08
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Poleg ribičev bodo z novo ribogojnico na Tolminki na svoj račun prišli tudi ljubitelji ribjega mesa, saj je ribiška družina v objektu odprla še trgovino. Za začetek skromnejšo ponudbo bodo precej oplemenitili spomladi.

Za zdaj so na voljo kosi ameriške postrvi in fileji, ki pa so jih včeraj najbolj neučakani razgrabili že dopoldne. »To za zdaj, potem pa počasi še kakšen izdelek. Zelo kmalu bomo imeli na voljo prekajeno šarenko, mogoče tudi kakšen namaz, odvisno od povpraševanja,« je bil zadovoljen Robert Svetičič, ribiški čuvaj, ribogojec in prodajalec v eni osebi. Sicer je mogoče že zdaj dobiti tudi jadranskega lipana in soško postrv, vendar po naročilu. V bazenih pridno rastejo tudi zelo okusne potočne zlatovčice, ki bodo namenjene samo prodaji.

»Ameriško postrv je najlaže vzrediti. Vsi seveda čakamo na soško, vendar zanjo potrebujemo več časa,« je povedal. Na pravo zalogo skrivnostne ribe, ki je doslej z izjemo nadstandardne restavracije v Hiši Franko ni bilo mogoče najti na trgu, bo treba potrpeti še skoraj dve leti. »Lipana in soško postrv smo prvič začeli tržiti lani. Vendar je vse skupaj zastavljeno precej butično, za boljše restavracije, ker je takšna tudi cena. Za večjo soško postrv potrebujemo štiri ali pet let, da jo vzredimo,« pravi Svetičič. Za kilogram šarenke je treba odšteti 7,50 evra, za kilogram neočiščenega lipana 20, soška postrv pa stane 30 evrov za kilogram.

Jata za kaviar

V ribogojnici bodo na leto vzredili približno 35 ton rib. Vlaganje v ribolovne revirje bo imelo prednost, vendar bo za prodajo namenjenih od pet do deset ton rib. In kakšnih sto kilogramov kaviarja soške postrvi za najbolj petične. »Pripravili bomo posebno jato soške postrvi, ki nam bodo dajale ikre za prodajo kot kaviar. Pripravljali ga bomo nepasteriziranega in samo s soljo. V hladilniku bo brez težav zdržal teden dni.« Sicer pa prodajni trendi rib predvsem izpostavljajo filirano meso in Tolminci vidijo svojo priložnost prav v tem: »S prodajo želimo prodreti v šole, vrtce in domove za starejše. Tam pa je pomembno, da je riba brez kosti.«