Ribiči za plačevanje vožnje po Savinji v Občini Ljubno

Novi občinski odlok na Ljubnem, ki ga bodo obravnavali svetniki, ureja plovbo po Savinji z visokimi »soškimi« cenami

Objavljeno
23. april 2014 22.19
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Ljubno - Občinski svetniki bodo danes obravnavali odlok, ki prinaša novo ureditev plovbe po Savinji v občini. Čeprav si vsi, tako ribiči kot ponudniki storitev na vodi, želijo več reda na reki, pa je pripomb k novemu odloku precej. Med drugim tudi zaradi visokih cen, nižje bodo dostopne le nekaterim.

Odlok, ki bi prinesel več reda na Savinjo, na Ljubnem sprejemajo že več kot desetletje, vendar je na reki preveč različnih interesov. Glavni pobudnik odloka je Ribiška družina Ljubno ob Savinji, ki ima koncesijo za izvajanje ribiškega upravljanja v zgornjesavinjskem ribiškem okolišu. Ribiški turizem je namreč v občini precej razvit, vsako leto pride v občino ribarit od 1500 do 2000 tujih ribičev, največ iz Evrope.

Kot je povedal Janez Podkrižnik iz ribiške družine, je največja težava, da precej kajakašev ne upošteva ur, kdaj se po Savinji lahko vozijo: »Turisti, ki plačajo 50 evrov na dan, da lahko lovijo ribe, se morajo na koncu umikati. Kar pa ni prav. Poleg tega naša ribiška družina ribe kupuje in vlaga v reko, potem pa nimamo možnosti, da bi jih lovili.« Ribiška družina Ljubno na leto dobi okoli 100.000 evrov, ki jih, kot je povedal Podkrižnik, vrne v reko.

Radi bi red

Župan Franjo Naraločnik je povedal, da so odlok tokrat uskladili z ribiči in s ponudniki storitev vodnih športov, čeprav v pogovoru z zadnjimi tega ni čutiti. Občina se bo z odlokom, če bo sprejet, zavezala, da bo uredila vstopna in izstopna mesta, jih opremila s koši za smeti, informativnimi tablami, prodajali bodo dovolilnice za plovbo. V odloku so predvideli, da bo za nadzor skrbel medobčinski redar, občina pa bo lahko pooblastila tudi ribiške in lovske čuvaje ali druge strokovno usposobljene osebe.

Prav izvajanje nadzora bi lahko članom kajakaških klubov in društev prineslo cenenjše dovolilnice. Z njimi bi občina lahko sklenila o tem pogodbo, kolikšna bi bila potem cena dovolilnic, še ni znano. Je pa Naraločnik pojasnil, da bi verjetno pri teh pogodbah imeli prednost domači ponudniki vodnih športov, v občini sta dva.

Kot smo izvedeli pri Kajakaški zvezi Slovenije, pa ti ponudniki nimajo vseh zahtevanih licenc, v Zgornji Savinjski dolini jo ima samo eden, vendar ni z Ljubnega. Naraločnik je na to dejal, da bodo pred podpisom pogodbe seveda natančno preverili, kdo izpolnjuje vse zahteve.

Cene so previsoke

Ponudniki storitev na vodi načeloma odloku ne nasprotujejo. Opozarjajo pa, da so cene dovolilnic previsoke. Tako je sezonska dovolilnica za raft 500 evrov, prav toliko, kot zanjo zahtevajo na Soči, vendar je na Savinji zaradi nižjega vodostaja poleti bistveno manj plovnih dni. Verjetno te cene za dva domača ponudnika ne bodo veljale, bodo pa povzročale precej težav tistim, ki niso domačini.

Vodja Kampa Menina, ki ima sedež v občini Rečica ob Savinji, Jure Kolenc, je dejal, da ni nič narobe, če bi nekaj prispevali: »Tudi zato, da nam končno nehajo očitati, da zastonj živimo, ker ne plačujemo plovbe. Že zdaj sem moral kmetom plačevati odškodnino, da smo lahko z njihove zemlje šli v vodo, bom pač plačal občini. Ampak cene so take kot na Soči!« Savinja bo na tem delu edina reka poleg Soče, kjer je plovbo treba plačati.

Ljubno čaka Luče

Občina si je prizadevala, da bi odlok, tako kot so to storile občine ob Soči, sprejela tudi občina Luče, kjer kajakaši in raftarji po navadi začnejo svojo plovbo. V Lučah pa za zdaj za to ni zanimanja. Lučki župan Ciril Rosc je dejal, da bo odlok maja dal v obravnavo na odboru. Je pa dodal: »V Lučah imamo za zdaj več od kajakašev kot od ribičev, vendar si ne želim, da bi kdor koli prevladal nad drugim.«