Ribiški pomol v Kopru končan, a z novimi zapleti

Mestna občina ne dovoli več priveza državnim plovilom, ker da je to po odloku območje ribiškega pristanišča.

Objavljeno
12. avgust 2013 16.50
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Prenova ribiškega pristana je končana, pravijo v upravi Mestne občine (MO) Koper, čeprav vseh del še niso opravili. Tehnični pregled napovedujejo konec meseca in nato uradno odprtje. Že zdaj se je zapletlo s privezi; občina namreč zahteva, naj policijska uprava preseli svoje čolne s sedanjih privezov.

Občina se pri tem sklicuje na tri leta star odlok o ribiškem pristanu, ki določa mejo, do kod sega njegovo območje. Poleg tega na pravijo, da so soinvestitorji, država in evropski ribiški sklad, zelo strogi glede namenske porabe sredstev, zato policijski čolni v ribiškem pristanu ne bi smeli biti privezani.

S tem so povzročili kar nekaj nevšečnosti državnim organom, ki imajo plovila so »od vedno«, že najmanj 30 let, privezana v bližini carinskega pomola. Koprska občina bi lahko z odlokom postavila drugačno mejo ribiškega pristana, pravijo predstavniki državnih organov.

Policisti se z občino ne strinjajo


S Policijske uprave Koper, ki ima trenutno tri plovila, so nam sporočili, da so med obnovo v dogovoru z izvajalci del že uredili nadomestne priključke za vodo in elektriko ter poskrbeli za nekatere druge rešitve, kot so namestitev ladijskega mostička in plavajočega pomola, namenjenega privezu policijskih plovil.

Ko so občino obvestili, da bodo z namestitvijo ladijskega mostička vrnili privez v prejšnje stanje, pa se je MO Koper začela sklicevati na odlok o pristaniščih. Sporočili so, da namestitev ni možna in da bodo morali za policijska plovila poiskati druge priveze.

»Ker se s stališčem MO Koper ne strinjamo, si prizadevamo rešiti zaplet, vendar to ne ovira našega rednega dela,« je včeraj za Delo povedala Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Koper.

»Plovilo bo še naprej ob pomolu«

Na Upravi RS za pomorstvo nam je Primož Bajec, vodja oddelka za nadzor prometa in reševanje, pojasnil, da bodo še naprej privezovali svoje plovilo za reševanje in nadzor (SAR) ob carinskem pomolu, ki je v državni lasti.

Iz občine Koper so nam odgovorili, da so ob tej naložbi predvideli ureditev privezov za ribiško dejavnost in ne za državna plovila. »Ta spadajo v mestno pristanišče. Točna lokacija in način privezovanja bosta urejena jeseni. Do takrat lahko ostanejo na zdajšnji lokaciji. Občina je od sprejema odloka pred tremi leti policijski upravi in pristaniški upravi dovolila privez na tej lokaciji do ureditve ribiškega pristanišča.

Službam, ki uporabljajo plovila za upravne namene, smo svetovali, da se o uporabi mestnega pristanišča do drugačne ureditve priveznih mest uskladijo z upravljavcem pristanišča – javnim podjetjem Komunalo Koper. Vsekakor pa si bomo na mestni občini prizadevali poiskati najprimernejšo rešitev za vse,« pravijo na občini.