Ribniški sejem je poklon tradiciji in podjetnosti

V Ribnici je 39. sejem suhe robe in lončarstva, ki zadnja leta privabi več kot 50.000 obiskovalcev.

Objavljeno
01. september 2013 14.55
Simona Fajfar, Ribnica
Simona Fajfar, Ribnica
Ribnica - Da je Ribniški semènj suhe robe in lončarstva najprepoznavnejši in najbolj množični dogodek na širšem kočevsko-ribniškem območju, je izpostavil tudi letošnji slavnostni govornik otvoritve sejma, mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo. Ugotovil je, da je Ribniški sejem najbolj znana  prireditev med okoli 8000 turističnimi prireditvami, ki se v letu dni zvrstijo v Sloveniji.

Razlog za to je gotovo v povezavi tradicije in sodobnosti, saj so si Kočevarji in Krošnjarji že davnega leta 1492 s krošnjarskim patentom odprli vrata v takratno Evropo.  »Lahko se pohvalimo z 800 leti uspešne proizvodnje in 800 leti uspešnega marketinga,« pravi ribniški župan Jože Levstek o mednarodni trgovini kakovostnih izdelkov iz najbolj prijaznega naravnega materiala - lesa.

Kajti suhorobarska obrt je na Ribniškem še vedno živa in med letošnjimi okoli 500 sejemskimi stojnicami je bilo predstavnikov obeh tradicionalnih ribniških obrti - suhe robe in lončarstva - več kot 50. »V resnici nas veseli, da na sejmu njihovo število z leti narašča,« pravi Marko Modrej iz Turističnega društva Ribnica. Da pa Ribnica ima podmladek so prikazali tudi na dvorišču Rokodelskega centra Ribnica, kjer so svoje izdelke izdelovali mojstri in vajenci pletarske šole, ki bo letos imela že tretjo generacijo.

Poleg tradicionalnih ribniških obrti na sejmu poudarjajo tudi na druge domače in umetnostne obrti. Letos poteka že 14. rokodelski festival v Gradu, kjer se predstavljajo izdelovalci domače in umetnostne obrti - od kovača, čipkaric do zeliščarjev in pletilj, ki imajo certifikat Art&Craft Slovenija. Tokrat se je predstavilo več kot 50 najžlahtnejših predstavnikov domačih in umetnih obrti.

Sicer pa je sejem - tako kot se za sejem spodobi - raznolik po ponudbi, saj je v resnici mogoče kupiti vse, od igle do traktorja. Poleg tega je bogato tudi drugo sejemsko dogajanje, saj so izpeljali že četrte suhorobarske igre, tretjič zapovrstjo pa bodo izbrali kraljico suhe robe. Obiskovalci pa si lahko dan v Ribnici popestrijo z ogledom vrste kulturnih in zabavnih dogodkov, od razstav, plezanja po cerkvenem zvoniku do koncertov, saj je semanji dan vrhunec večdnevnega dogajanja.