Ribo izkoristili za napad na župana

Zahteva po odstopu Stranka Izola je naša napoveduje tudi kazensko ovadbo

Objavljeno
09. december 2015 23.40
suligoj/izola
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Izola – »Napad je najboljša obramba.« Tako je izolski župan Igor Kolenc komentiral izjavo stranke Izola je naša, ki je včeraj v javnost poslala zahtevo po njegovem odstopu in napovedala vložitev kazenske ovadbe, ker je domnevno kriv velike škode, ki je nastala v občinskem proračunu po zahtevani vrnitvi kupnine podjetju Riba.

»Zaplet z neuspelo prodajo zemljišča družbi Riba je bil izključno zaradi arogance župana Igorja Kolenca,« so sporočili iz stranke Izola je naša (IJN), ki ima v občinskem svetu tri člane in deluje že drugi mandat v opoziciji. IJN trdi, da se Kolenc spreneveda, češ ga je predhodnik Tomislav Klokočovnik ob nastopu mandata izrecno opozoril na pogodbo z Ribo.

»Nizkotno je, da za nastale razmere krivi svojega predhodnika, hkrati pa prikriva, da je koprsko okrožno sodišče brez obravnave zavrglo ovadbo zoper Klokočovnika. Tudi uslužbenke [pravnice], ki jo je ravno zaradi zadeve Riba Kolenc odpustil, sodišče ni spoznalo za krivo in bo tudi njej morala občinska uprava izplačati odškodnino. Poleg tega občini grozi še eno plačilo podobno visoke odškodnine v tem primeru, ker Riba zahteva še 972.000 evrov za izgubo nepovratnih sredstev,« so zapisali člani stranke, ki ji zdaj predseduje Bogdan Gerk. V stranki se čudijo članicam koalicije (SD, SMC, Oljka, Nove liste za Izolo in Združeni za Izolo), ki kljub takemu ravnanju Kolenca še zmeraj podpirajo. Stranka navaja še druge županove domnevno sporne odločitve in zaradi nepopravljive škode, ki naj bi jo povzročil, zahtevajo njegov takojšen odstop.

Igor Kolenc je povedal, da je celoten zaplet predstavil koalicijskim svetnikom, ki so razumeli, kako se je zgodil. Nekatere stranke (denimo Desus) so že v času Klokočovnikovega županovanja glasovale proti takšnemu načinu prodaje zemljišča. Tedaj je deset svetnikov glasovalo za pogodbo z Ribo in osem proti njej. »Večina je razumela, da je šlo za nedodelan posel, v katerega so se prodajalci in kupci zavestno spustili. Tako nejasno določenega zemljišča preprosto ni bilo mogoče prodati,« je povedal Kolenc. Zavrača, da bi bil kakorkoli kriv za posel, ki ga ni bilo mogoče izpeljati. Občina bo v prihodnjih dneh poravnala obveznosti do Ribe in 17. decembra obravnavala rebalans proračuna, s katerim bodo odločali, kako sanirati milijonsko luknjo v proračunu. Najverjetneje se bo morala občina dodatno zadolžiti.