Riedl s finskim denarjem utišal slovenskega slikarja

Po Riedlovem poslovnem partnerju smo dobili dodatno pojasnilo: nakazilo Cekuti je Riedlu naložil Reijo Niittynen, generalni zastopnik Patrie za Slovenijo in Hrvaško ter lani prvi med priprtimi na Finskem.

Objavljeno
02. september 2009 22.52
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana - »Šestega februarja 2007 je bilo iz podjetja Riedl Handelsgeschäft (RHG) na Cekutov račun nakazanih 340.000 evrov,« je na svojem zadnjem zaslišanju v Liechtensteinu povedal Hans Wolfgang Riedl, svetovalec Patrie v času, ko je finsko podjetje po slovenskem zastopniku, podjetju Rotis, podpisalo 278 milijonov evrov vredno pogodbo za nakup 135 oklepnikov z obrambnim ministrstvom (dokument hranimo v uredništvu). Včeraj pa smo po njegovem poslovnem partnerju (Riedl je trenutno v tujini, zato je za odgovarjanje pooblastil partnerja, ki noče biti imenovan) dobili dodatno pojasnilo: nakazilo Cekuti je Riedlu naložil Reijo Niittynen, generalni zastopnik Patrie za Slovenijo in Hrvaško ter lani prvi med priprtimi na Finskem.

»Da bi utišali Cekuto, ki je za svoje nam nepoznane zasluge pri poslu panično hotel denar,« pravi naš vir. »Seveda, natanko to se je zgodilo, Cekuti je zmanjkalo denarja. Nič novega,« je včeraj ob tem menil nekdanji predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, Tone Anderlič (LDS).

Spomnimo: Riedl je v lanskem pogovoru za Delo povedal, da je bil »Cekuta Steyerjev zastopnik, ko je iz Steyerja odšel Walter Wolf. Wolf je imel veliko željo odkupiti del Steyerja, ki se ukvarja z vojaško industrijo, vendar so mu to preprečili. Ko je odšel, je na njegovo mesto prišel Cekuta. Dokumenti o tem so v Steyerju.« Cekuta je lani stvar zanikal. Tudi to, da se je s Steyerjem razšel s tožbo, ker mu je podjetje za usluge izplačalo osem milijonov šilingov, hotel pa jih je deset.

V posel s Patrio pa naj bi, tako Riedlov poslovni partner, Cekuto povabil Rudolf Leban, svetovalec Patrie pri protidobavah, od katerega bi Cekuta moral dobiti denar. Ker ga ni, je Cekuta klical v Patrio, od koder so denarno transakcijo Cekuti naložili Riedlu. »Od Cekute kupujem slike in, veste, ko od nekoga kupiš kar nekaj slik, postane tvoj prijatelj. Zgodba, ki mi jo omenjate, pa po mojem ne pije vode,« nam je včeraj povedal Leban.

»Danes mi je jasno, da je Cekuta vohunil za orožarsko falango, ki jo je zanimalo, kakšno halo, kako visoko in kako veliko, je Sistemska tehnika zgradila za pričakovani posel 8x8,« pa nas je o skrivnostnih uslugah Cekute za Patrio včeraj obvestil Milan Švajger, direktor Sistemske tehnike.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela.