Riedlu še 100 vprašanj

Kriminalisti so včeraj že šestič zaslišali nekdanjega svetovalca Patrie Hansa Wolfganga Riedla. Zaslišanja se je udeležil tudi glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist.

Objavljeno
23. september 2009 10.16
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana - »Zaslišali so me trije kriminalisti iz Finske ter ženska in moški iz Slovenije,« je po včerajšnjem že šestem zaslišanju povedal Hans Wolfgang Riedl, nekdanji svetovalec Patrie. Neuradno smo izvedeli, da se je Riedlovega zaslišanja na Dunaju udeležil tudi glavni finski preiskovalec že več kot leto dni trajajoče afera Patria, Kaj Erik Björkqvist, ki je za Delo informacijo na koncu pogovora, ki smo ga opravili z njim, vendarle potrdil.

O podrobnosti z zaslišanja ni hotel govoriti. Danes bo Björkqvist na isti lokaciji zaslišal še Riedlovega poslovnega partnerja Walterja Wolfa, po naših informacijah pa se na dunajskih zaslišanjih mudi tudi državna tožilka Branka Zobec Hrastar, ki vodi slovenski del mednarodne preiskovalne komisije o patriah.

Včerajšnje zaslišanje dunajskega podjetnika Hansa Wolfganga Riedla se je začelo ob devetih zjutraj, kot nam je včeraj povedal osumljeni, pa so ga zasliševali krepko uro čez dogovorjeni termin: »Zaslišanje, na katerem so mi postavili ogromno vprašanj, je namesto do šestih trajalo do petnajst minut čez sedmo.« Riedl nam je še povedal, da ga bodo na Dunaju še ta teden zaslišali samo slovenski preiskovalci, »ki so mi danes napovedali, da imajo zame pripravljenih sto dodatnih vprašanj«.

Na kakšna vprašanja je moral odgovarjati Riedl? »Vprašanja so bila večinoma tista, na katera sem že odgovarjal,« je povedal Riedl in dodal, da je bilo nekaj povezanih tudi z nekdanjim premierom Janezom Janšo, »vendar se niso neposredno nanašala na moje sodelovanje z njim. Kriminaliste zanima le, ali je njegovo ime omenjal kdorkoli, ki je z mano sodeloval pri poslu.«

Spomnimo: Pred dobrim letom, ko smo se pogovarjali z Riedlom, o denarju, ki ga je dobil iz Patrie, ni hotel govoriti. Prav tako ne o svojem znanstvu s slovenskim slikarjem Juretom Cekuto, o katerem se je lani »spomnil« le to, da ga pozna iz devetdesetih, ko sta še oba delala za Steyer. A na zaslišanju v Liechteinsteinu letos poleti je tamkajšnjemu preiskovalnemu sodniku Riedl gladko govoril o tem, da je »bilo šestega februarja 2007 iz podjetja Riedl Handelsgeschäft (RHG) na Cekutov račun nakazanih 340.000 evrov«, kar je nekaj dni pozneje potrdil tudi za naš časopis. Povedal je, da mu je slikar svetoval pri protidobavah, »svoje delo pa je Cekuta dobro opravil«. Riedl nam je takrat še povedal, da je pri slovenskem orožarskem poslu stoletja zaslužil tri milijone evrov in pol. Za preostali denar, ki mu ga Patria zaradi tega, ker je vpleten v afero, ne bo dala, jih bo tožil.

Iz sredine tiskane izdaje Dela