Rimljani, lokostrelci, partizani, Nemci ...

Na Festivalu vojaške zgodovine so kot vrhunec dogajanja predstavili specialne enote vojaške policije in helikoptersko reševanje.

Objavljeno
18. september 2016 23.05
vojaški muzej
Sara Zupan
Sara Zupan

Pivka – Park vojaške zgodovine je bil minule dni v znamenju jubilejnega Festivala vojaške zgodovine, saj so z njim zaznamovali 10. obletnico Parka. »V tem času nam je iz propadajočih vojašnic uspelo vzpostaviti največji muzejski kompleks v Sloveniji,« pravi direktor Janko Boštjančič.

Vrhunec festivala je bila dinamična predstavitev specialne enote vojaške policije in helikopterske enote 15. polka vojaškega letalstva. Dogodek je bil posvečen Slovenski vojski, in sicer ob njeni letošnji petindvajseti obletnici.

Foto: Leon Vidic/Delo

Kljub slabemu vremenu se je okrog poligona, na katerem je potekala predstavitev, zbralo okrog tri tisoč ljudi. Radovedno so spremljali prihod helikopterja in oklepnih vozil, napad s streljanjem in reševanje ranjenca s helikopterjem ...

»Zanimanje očitno obstaja. Festival vojaške zgodovine je zagotovo največji turistični dogodek v občini Pivka, eden največjih regijskih turističnih dogodkov in tudi največji vojaško-zgodovinski dogodek na nacionalni ravni,« je dejal Janko Boštjančič.

Sicer pa se je včerajšnje dogajanje začelo že zjutraj s srečanjem starodobnih vojaških vozil. Obiskovalci so si lahko ogledali ponazoritev življenja v vojaških taborih iz različnih zgodovinskih obdobij. Predstavili so se Rimljani, srednjeveški lokostrelci, avstro-ogrski vojaki iz prve svetovne vojne, partizani, Nemci, vojaki Rdeče armade in ameriške vojske.

Prikazali so tudi vožnje oklepne tehnike, postavili so sejem militarij in domačih izdelkov, priredili delavnice za otroke in organizirali vojaško kuhinjo. »Festival sem si ogledal skupaj s kolegi. Hoteli smo obiskati kakšen dogodek, pa smo prišli sem. Tukaj je danes res kaj videti,« nam je dejal Blaž Primožič iz Radovljice.

A med obiskovalci so bili tudi domačini: »Zanimivo je, ni kaj reči. Od tukaj smo doma, pa smo prišli malo pogledat,« je povedal Martin Drole iz bližnje vasi Slavina in dodal: »Poleg tega sem služil v JLA, zato je prav, da tudi kaj takega še vidim.«

   Foto: Leon Vidic/Delo

Prostori v muzeju (vojaška kantina, trgovina z vojaškimi rekviziti) in prizorišča zunaj muzeja – povsod se je trlo navdušenih obiskovalcev. Niti deževno vreme jih ni moglo spraviti v slabo voljo. Med obiskovalci so se sprehajali tudi vojaki, oblečeni v vojaške oprave iz različnih zgodovinskih obdobij.