Rode: Nisem oče Petru S.

Franc Rode prijateljstva s Tanjo Bredo S. ne taji, zanika pa vse trditve o prelomitvi duhovniškega celibata in očetovstvu.

Objavljeno
28. avgust 2012 11.02
Posodobljeno
28. avgust 2012 11.19
iza Rode
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - v Delu smo danes objavili zgodbo, da je kardinal Franc Rode domnevno biološki oče Petru S. Rode je danes na spletni strani Slovenske škofovske konference in za radio Ognjišče navedbe zanikal. Ob tem je naznanil, da bo za zaščito dobrega imena uporabil vsa pravna sredstva in za to pooblastil odvetniško hišo Zidar-Klemenčič. Izjavi objavljamo v celoti.

Odziv za Slovensko škofovsko konferenco

»Časnik Delo z dne 28. avgusta 2012 v prispevku z naslovom »Razkrivamo: Peter S. upa, da bo Rode privolil v test očetovstva« nadaljuje objavljane izmišljenih ali polresničnih trditev, o katerih je prvič govoril v izdaji z dne 6. avgusta 2012 pod naslovom »Zaklenjena rajska vrata«. Ker izmišljene trditve žalijo in napadajo moje dobro ime, sem še isti dan, takoj po prvi objavi, zahteval preklic trditev, a je mojo zahtevo po preklicu uredništvo zavrnilo.

Kakor se lahko vsak prepriča, temelji članek na govoricah, na navedbah neimenovanih virov in na domnevah gospoda Petra S., od katerega nisem osebno nikdar prejel zahteve po preverjanju sorodstvene povezave. Mati imenovanega gospoda je navedbo o očetovstvu odločno zanikala. Ponavljam, da je zgodba neresnična in me prikazuje v neresnični luči. Prijateljstva izpred skoraj petdesetih let z gospo, ki o njej prispevek z dne 28. avgusta govori, ne tajim, ostro pa zanikam vse trditve o prelomitvi duhovniškega celibata in o domnevnem očetovstvu.

Kakor sem napovedal v prvi zahtevi po preklicu neresničnih trditev, bom v obrambo svojega dobrega imena uporabil vsa pravna sredstva, zato pooblaščam odvetniško hišo Zidar-Klemenčič, da sproži in vodi vse potrebne postopke za zaščito mojega dobrega imena in časti. Verjamem, da bo postopek pokazal neutemeljenost in neresničnost zapisa v časniku Delo.«

Odziv za radio Ognjišče

Ko sem se po dolgih letih študija v Parizu sredi šestdesetih let vrnil v domovino, se je na mestu, kjer sem opravljal svojo službo, spletlo lepo prijateljstvo z dekletom. To prijateljstvo bi lahko preraslo v ljubezen, a sva se sporazumno odpovedala drug drugemu zaradi višje vrednote: mojega duhovniškega poslanstva. Šla sva vsak svojo pot. Nikoli se nisva toliko zbližala, da bi se iz tega lahko rodil otrok, kar je gospa potrdila tudi v objavljenem članku. Razšla sva se nekako tako, kakor sta se Črtomir in Bogomila iz Krsta pri Savici odpovedala zemeljski ljubezni iz višjih razlogov.

Jaz mislim, da to, kar se je zgodilo danes, presega vse meje in da je voda pljusnila iz kozarca. To se jim bo maščevalo. Prepričan sem, da ima slovenski človek toliko pameti in toliko moralnega čuta, da takih stvari ne more sprejemati in se jim bo uprl. Tu so šli predaleč in so dokazali, kako sovraštvo zamegljuje človeško pamet.

***

V današnjem Delu pišemo:

Posnetki pogovora in priča, ki je slišano pripravljena potrditi tudi na sodišču, govorijo o tem, da je imel kardinal Franc Rode, ki je bil v mašnika posvečen 29. junija 1960, slabo desetletje po tem s Tanjo Bredo S., ki se je takrat pisala drugače, leta 1969 intimno razmerje. Naslednje leto, 1970, je Tanja Breda v nemškem sanatoriju sv. Jožefa rodila sina Petra. Zdaj na Bližnjem vzhodu živeči Peter je letos spomladi v Sloveniji najel odvetnico (podatki o odvetniški pisarni so znani uredništvu), s pomočjo katere poskuša od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK. (De. K., notranja politika)