Rome bi občina stlačila v dotrajane zabojnike

Od sedmih zabojnikov, ki so jih v Novem mestu kupili za 12.932 evrov, jih pet zamaka – ceni primerno.

Objavljeno
03. julij 2014 18.20
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Novomeška občina in Zveza Romov za Dolenjsko sta Romom v treh tamkajšnjih naseljih pred nedavnim z velikim pompom predali ključe sedmih bivalnih zabojnikom, s katerimi da so jim izboljšali bivalne pogoje. Toda izkazalo se je, da je večina kupljenih zabojnikov v ljubljanskem podjetju SPC dotrajanih in povsem neprimernih za življenje v njih.

Med tistimi, ki so pomoč dobili, je tudi 70-letna Ida Hudorovac iz romskega naselja Brezje, ki je ob našem obisku komaj zadrževala solze. Ko je že mislila, da bo dotrajano barako s prerešetano streho končno lahko zamenjala z bivalnim zabojnikom, ki je nekoč služil delavcem propadlega gradbenega podjetja Primorje, se je izkazalo, da v njem zaradi neznosnega smradu sploh ne more živeti. Že prvo noč, ko je hotela prespati, v novem domu ni zdržala, saj je pljučni bolnik. Skladno s strategijo reševanja romske problematike v novomeški občini je lokalna skupnost kupila zabojnik tudi bolehnima zakoncema Brajdič iz sosednjega naselja Žabjak, a tudi ona v njem ne prebivata, saj skozi streho »kaplja in curlja«, zato sta zabojnik prekrila s polivinilom.

Vodja občinske uprave ne ve, kakšne zabojnike so kupili

»Ljudje, ki imajo v rokah davkoplačevalski denar, bi morali z njim ravnati preudarno in odgovorno,« pravi Bojan Tudija, uspešen novomeški podjetnik, ki je med Romi, svojimi sonarodnjaki, zelo cenjen. Vršilka dolžnosti direktorja novomeške občinske uprave Urška Ban je povedala, da je občino nakup sedmih zabojnikov stal 12.932 z DDV, in da so v skladu s predpisi zbirali ponudbe, na katere so se odzvali trije ponudniki. Na vprašanje Dela, ali bo kdo odgovarjal za nakup dotrajanih zabojnikov, je Bahova odgovorila, da poročila o stanju zabojnikov nima, ko ga bo prejela, pa bosta z županom Alojzijem Muhičem ustrezno ukrepala, če se izkaže, da je šlo kaj narobe. Župan Muhič je ugotovil, da je bil postopek javnega naročila izveden povsem pravilno. »Res je, da najcenejši nakup ne prinese najkvalitetnejšega izdelka, zato si bom zadevo ogledal na terenu. Gospa, ki je to zadevo dala v javnost, je lani (z občinskim denarjem, op. p.) kupila tri bivalne zabojnike za 30.000 evrov,« je še povedal Muhič.

Svetovalec župana za romsko problematiko Janez Doltar je za Delo pojasnil, da so sedem rabljenih zabojnikov kupili za romske družine v Žabjaku, Brezju in Šmihelu in da je bila cena za posamezno enoto od 1200 evrov do 2100 evrov. Pravi, da je nizka cena razlog, da so nekateri zabojniki dokaj dotrajani, vendar bo dobavitelj v reklamacijskem roku vse napake odpravil. Pravi, da je ponudba rabljenih bivalnih zabojnikov precej skromna, povpraševanje pa povečano prav zaradi spremenjene zakonodaje, saj njihova postavitev ne spada med črne gradnje. Napovedal je, da bo občina v okviru finančnih zmožnosti zabojnike še kupovala, vendar bodo v bodoče bolj pozorni na njihovo kakovost. »Mladim romskim družinam, sposobnim za delo, bomo dostavili slabše in cenejše bivalnike, da jih bodo tudi sami kaj dodelali. Starejšim in bolehnim pa take v boljšem stanju, ki pa bodo tudi dražji,« je prihodnje načrte pojasnil Doltar. Prepričan je, da je »v okviru omejenih finančnih sredstev treba najti ravnovesje med dajanjem pomoči in potuho nekaterim, ki za urejanje bivalnih razmer ne bi storili skorajda nič, ampak le čakajo na pomoč družbe oziroma davkoplačevalcev«.

Po dogovoru z občino zabojnike le prepleskali

Direktor ljubljanskega podjetja SPC Matej Zupan je povedal, da je občina kupila stare in nizkocenovne zabojnike »ranga 1000 evrov«, ki so jih skladno z dogovorom v podjetju samo prebarvali. »Petim zabojnikom bomo na novo nadeli hidroizolacijo, tako da ne bodo več zamakali, čeprav to ob prevzemu ni bilo dogovorjeno. Njihove notranjosti pa ne bomo obnavljali, ker je ceni primerna,« je pojasnil Zupan. Na vprašanje, kaj bodo storili z zabojnikom z napisom Primorje, v katerem bolehna Romkinja ne more živeti, je Zupan napovedal, da ga bodo zamenjali z drugim.