Romi bodo hiše pred bagri varovali s telesi

Urad za narodnosti bo romskim družinam v Dobruški vasi predstavil načrt in lokacijo za preselitev.

Objavljeno
23. julij 2013 17.28
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Škocjan – V romskem naselju Dobruška vas pred današnjim sestankom s predstavniki države in občine vlada nelagodje in strah zaradi preselitve na drugo lokacijo. Na zemljišču, kjer živijo, je načrtovana gospodarska cona, občina pa namerava že prihodnji mesec začeti graditi čistilno napravo.

Škocjanski župan Jože Kapler pravi, da tri stanovanjske hiše načrtovani gradnji čistilne naprave ne bodo v napoto, zato ni nobenega razloga za njihovo takojšnjo preselitev. Res pa je, pravi Kapler, da se bo gospodarska cona začela urejati predvidoma konec prihodnjega leta, ko bo treba Rome preseliti drugam. Kam, ne ve, ker občina zemljišč nima na razpolago.

V reševanje problema se je morala vplesti tudi država

Na vprašanje Dela, kako nameravajo na uradu za narodnosti reševati perečo prostorsko problematiko tega naselja, je njihova vodja Tamara Vonta povedala, da urad skupaj s predstavniki ministrstev, občino in Romi išče rešitev. »Občina Škocjan z Romi ni vzpostavila dialoga, niti jih ni obveščala o svojih namerah, kar je povzročilo dodatne zaostritve. Imamo pripravljen predlog, na katerega občina še ni odgovorila, predstavnikom Romov pa smo ga predstavili na sestanku v Ljubljani,« je povedala Vontova. Na uradu za narodnosti nimajo sprejetega nobenega akcijskega načrta za reševanje prostorskega problema, ker to »presega naša pooblastila in naša sredstva«. Vontova je dejala, da čistilna naprava posega na prostor, kjer živijo tri družine, za reševanje njihovega stanovanjskega problema je po zakonu odgovorna občina, ki pa svoje naloge ni opravila, zato se je v reševanje vmešala država, saj so se razmere tako zaostrile, da je bilo to treba storiti. Škocjanska občina in tudi lastnik zemljišč na katerih Romi živijo, torej vodstvo Kmetijske zadruge (KZ) Krka, sta uradu zagotovila, da hiše ne bodo porušili, preden ne najdejo rešitve. Preselitve Romov na zemljišča v lasti KZ Krka, ki se nahajajo v drugih občinah, ne bo, ker so glede na strokovna mnenja pristojnih ministrstev neprimerna za ureditev romskega naselja.

Romi in civilna iniciativa nasprotujejo preselitvi

Predstavnica dobruških Romov Liljana Grm je za Delo povedala, da so jim v Ljubljani predstavili možno lokacijo v sosednjem romskem naselju v istem kraju pri tovarni bliže avtocesti, a se tja ne nameravajo preseliti, saj so družine med seboj sprte. »Moja družina tam gotovo ne bo živela. Svojo hišo bom z otrokoma obvarovala pred bagrom,« je povedala Grmova in dodala, da vsi Romi ne nasprotujejo preselitvi, kaj več pa bo znanega po današnjem sestanku.

Predstavnik škocjanske civilne iniciative Bojan Jerak je zemljišče ocenil kot neprimerno in poudaril, da je zemlja v lasti zasebnikov in Agrarne skupnosti, ter da so bili trije Romi v tem letu na sodišču že obsojeni zaradi motenja posesti. Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš pravi, da pozorno spremljajo dogajanje v škocjanski občini, ter da je rešitev treba iskati v soglasju z vsemi: z občino, domačini in Romi.

Denar za ureditev poslovne cone

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je marca izdalo sklep o sofinanciranju projekta z imenom Komunalna ureditev poslovne cone GTC Škocjan. Naložba bo stala 2,8 milijona evrov in ga bo z dobrim milijonom evrov sofinanciral tudi Evropski sklad za regionalni razvoj. Vsi objekti skupaj s čistilno napravo za 1800 populacijskih enot, vodovodom, kanalizacijo in dovozno cesto morajo biti zgrajeni do konca prihodnjega leta.