Romi jugovzhodne Slovenije za svojo zvezo

Predstavniki Romov Bele Krajine, Dolenjske in Posavja so se na zboru v romskem naselju Hudeje na Trebnjem izrekli za ustanovitev svoje nove romske zveze ter za odstop notranjega ministra Mateja.

Objavljeno
15. december 2006 18.42
Jože Horvat Muc
Trebnje - Na današnjem zboru v naselju Hudeje so predstavniki Romov Bele Krajine, Dolenjske in Posavja podprli ustanovitev nove zveze Romov krajine, Dolenjske in Posajva ter se zavzeli za odstop ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja zaradi izselitve Strojanovih iz njihovega naselja.

To dejanje so označili kot izredno obliko diskriminacije, saj naj bi imeli Strojanovi pravico do bivanja na njihovem ozemlju. Zaradi nestrinjanja z aktivnostmi predsednika Zveze Romov Slovenije Jožeta Horvata Muca je z mesta podpredsednika zveze odstopil Anton Hudorovac, kot razloge za odstop pa je danes navedel, da Muc ni korektno obveščal predsedstva zveze glede njenih finančnih sredstev, načrtov zveze ter njenih stališčih do novega romskega zakona.

Hudorovac je na današnjem zboru dejal, da širša romska skupnost v Sloveniji ni bila korektno obveščena glede sodelovanja Zveze Romov Slovenije pri oblikovanju zakona o Romih. Poudaril je tudi, da predsednik zveze Muc že dve leti ni sodeloval z njim kot podpredsednikom pri pripravi načrtov zveze ter tudi pomembnih vprašanjih oz. sodelovanju z vladno komisijo za romska vprašanja.

Legalizacija romskih naselij

Hudorovac je dejal, da si želijo z ustanovitvijo nove Zveze Romov, ki jo podpirajo tudi romski svetniki iz Trebnjega, Semiča, Šentjerneja in Metlike ter predsedniki različnih romskih društev, postaviti nove cilje glede reševanja romskih vprašanj v državi. V večji meri se nameravajo v novi zvezi, ki jo nameravajo formalno ustanoviti okrog novega leta, posvetiti tudi vprašanju legalizacije romskih naselij. Na današnjem zboru so predstavniki Romov izrazili tudi nasprotovanje predlaganemu zakonu o Romih, saj po njihovem mnenju Romom ne omogoča enakopravnih pravic v primerjavi z drugimi državljani.

Kot je dejal Hudorovac, so Romi na posameznih območjih nezadovoljni tudi z dejavnostmi tamkajšnjih romskih svetnikov, ter dodal, da ustanovitve nove zveze ni podprl novomeški svetnik Zoran Grm. Hudorovac je še dejal, da so Muca že seznanili s tem, da nameravajo ustanoviti novo zvezo.

Na današnji zbor so romski funkcionarji povabili tudi ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika, predsednika Zveze Romov Slovenije Muca, poslanke in poslance opozicijskih strank, varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka in direktorja Urada za narodnosti Staneta Baluha, vendar se srečanja z Romi ni udeležil nihče od njih.