Novomeščani proti širitvi romskega naselja

Silvo Mesojedec je danes zagrozil s protesti, če bo občina Novo Mesto širila novomeško romsko naselje Brezje.

Objavljeno
01. oktober 2012 14.48
Posodobljeno
01. oktober 2012 18.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Novo mesto - Občina je z osmimi lastniki že podpisala pogodbe za odkup 13.604 kvadratnih metrov zemljišč v novomeškem romskem naselju Brezje. Prodajalcem bo za m2 zemljišča plačala 14 evrov.

Novomeški župan Alojzij Muhič je povedal, da bo občina na odkupljenih zemljiščih z občinskim podrobnim prostorskim načrtom (OPPN) določila poslovno - stanovanjsko cono.

To pomeni, da bodo Romi, ki se ukvarjajo s pridobivanjem in predelavo odpadnih surovin ali katero koli drugo vrsto poslovne dejavnosti, poleg gospodarskih objektov lahko zgradili tudi stanovanjske hiše.

Cilj projekta je samozaposlovanje Romov, pred tem pa nameravajo Romom zemljišča pod ugodnimi pogoji odprodati.

Predsednik regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec je povedal, da okoliški prebivalci Muhaberja, Potočne vasi in Huda podpirajo napore občine, da se Romom omogoči gradnjo poslovnih prostorov in se jim tako tudi omogoči samozaposlitev.

Ostro pa nasprotuje gradnji hiš na odkupljenih zemljiščih. »Če bo občina vztrajala pri širitvi romskega naselja, se bomo tej nameri odločno uprli,« je za Delo.si danes napovedal Mesojedec.