Romska gostilna bo zaživela v nekdanji piceriji Ču-Ču

Mariborski župan si je znova premislil: Za Ču-Ču jutri podpis pogodbe. Mestna četrt želi medgeneracijski center.

Objavljeno
13. november 2013 09.27
Picerija Ču-Ču, 12.11.2013, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Romska restavracija v Mariboru, ki naj bi pod okriljem zavoda Epeka delovala kot socialno podjetje, bo očitno vendar zaživela tam, kjer je bila predvidena – v nekdanji restavraciji Ču-Ču. Mariborski župan Andrej Fištravec je za jutri napovedal podpis najemne pogodbe za te prostore.

Mariborska občina je pobudnikom odprtja prve slovenske romske restavracije Romani kafenave že pred kratkim ponudila prostore v nekdanji gostilni Ču-Ču na Gorkega ulici. Ko so ti javnosti pred kratkim že hoteli uradno predstaviti lokacijo gostilne, so na občini tik pred zdajci umaknili podpis najemne pogodbe, saj so temu nasprotovali vodstvo mestne četrti Magdalena oziroma prebivalci. A zdaj se je (pred dnevi je o zapletu poročal tudi BBC) zgodil nov preobrat: »V četrtek mestna občina podpisuje pogodbo z Epeko, ki pred 14 dnevi ni bila realizirana,« je včeraj dejal župan Andrej Fištravec in dodal, da bo tako Ču-Ču dobil novo vsebino.

Romi dvigajo kakovost mestnega življenja

»Za mesto bo to pomembna pridobitev. Preprosto zato, ker so Romi dobili evropski denar, ki ga zdaj investirajo v dviganje kakovosti mestnega življenja. Na ta način bomo v historično pomembnem objektu z evropskim denarjem obnovili že nekaj časa zaprti lokal,« pravi župan.

Svet mestne četrti (MČ) Magdalena se je z načrti zavoda Epeka seznanil marca letos, kot je pred kratkim pojasnila njegova predsednica Jožica Lešnik Švajger, pa so takrat pojasnili, da na tej lokaciji načrtujejo ureditev medgeneracijskega centra, zato gostinske dejavnosti tam ne morejo podpreti. Ob tem je dodala, da prebivalci te mestne četrti na Taboru že dolgo opozarjajo tudi na romsko problematiko v bližnjih blokih na Preradovičevi ulici, ki je občina ves ta čas ni mogla ustrezno rešiti; tudi zato v romski gostilni prebivalci vidijo možnosti stopnjevanja težav v svojem okolju.

Župan: Ksenofobični v teoriji in praksi

Iz mestne četrti Magdalena so včeraj sporočili, da so projekt medgeneracijskega središča konec avgusta znova predstavili na skupnem sestanku, na katerem je bil tudi Andrej Fištravec. »Župan je takrat projekt medgeneracijskega središča podprl in jasno povedal, da so interesi mestne četrti in njenih prebivalcev najpomembnejši,« so zapisali. Fištravec je o nasprotovanju romski gostilni povedal, da zaplet dokazuje, »da nismo Slovenci ksenofobični samo v teoriji, ampak tudi praktično. Smo zelo tolerantni do drugih, dokler se poleg moje hiše ne naseli kdo, ki je etnično drugačen.«

Po drugi strani je to tudi »čisto politično nasprotovanje projektu«, ki ga vodijo z zavodom in romskim društvom, je prepričan Fištravec. Omenil je, da jim pristojni v tej mestni četrti do včeraj niso hoteli dati ključev objekta Ču-Ču. »Smešno je, da se mora občina boriti za lastne nepremičnine. Mi smo imeli kar nekaj dela, da smo ključe dobili,« je dejal Fištravec. Iz mestne četrti pa so v včerajšnjem odzivu zapisali, da so »predstavniki občine opravili nezakonit prevzem objekta Gorkega 34«. Ob tem se sprašujejo, »zakaj lahko romska gostilna že vse leto izbira med več ponujenimi lokacijami«?

Restavracijo bodo odprli februarja

Romska restavracija bo predvidoma zaživela februarja, v njej naj bi zaposlili vsaj pet ljudi iz ranljivih skupin (septembra so že končali usposabljanje). S približno 300.000 evri sta projekt financirala evropski socialni sklad ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Mariborski Romi so se sicer z Romani kafenavo včeraj predstavili pred bruseljsko publiko; po besedah Fatmirja Bećirija, predsednika romskega društva Pralipe, bi radi s projektom pokazali, da znajo biti gostoljubni, hkrati pa bi vsaj nekoliko zmanjšali brezposelnost v mestu Maribor, tudi med Romi.