Romski dolg bo plačala občina

Starši romskih otrok dolgujejo javnemu zavodu Vrtec Pedenjped že več kot 10.500 evrov.

Objavljeno
14. januar 2014 19.07
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Starši za svoje malčke, ki obiskujejo novomeški romski vrtec Pikapolonica v tamkajšnjem naselju Brezje, dolgujejo javnemu zavodu Vrtec Pedenjped že dobrih 10.500 evrov. Vrtčevsko vodstvo je na novomeško občino že posredovalo zahtevo za plačilo zapadlih obveznosti.

V vrtčevsko enoto Pikapolonica je vključenih 28 otrok, od tega jih je 17 uvrščenih v drugi plačilni razred in bi morali plačevati približno 30 evrov na mesec, za enajst otrok pa so starši plačila oproščeni. Vodstvo vrtca se je s starši otrok pred nedavnim dogovorilo, da bo odslej institucionalno varstvo na vsake tri mesece plačeval Center za socialno delo z denarjem, ki ga romski starši prejmejo kot socialno pomoč. »Dolg iz preteklih dveh let pa bo morala poravnati občina,« pravi ravnateljica vrtca Meta Potočnik.

Župan je seznanjen s problemom

Novomeški župan Alojz Muhič je za Delo povedal, da mu je vodstvo vrtca temeljito predstavilo problematiko neplačevanje mesečnih obveznosti staršev romskih otrok. Ker se vrtcu pozna vsak evro, bo občina s sprejetjem spremembe občinskega proračuna dolg romskih staršev za zadnji dve leti v celoti plačala. Da bo novomeška občina romskim staršem priskočila na pomoč, so pozdravili v Forumu romskih svetnikov. Njihov predsednik Darko Rudaš pravi, da je večina dolenjskih Romov revnih, zato je vsaka pomoč še kako dobrodošla. Hkrati pravi, da bi bil vesel, če bi se na tak način pomagalo tudi staršem neromskih otrok, ki se v teh hudih časih spopadajo z istimi težavami.

»Vsak bi lahko plačal 30 evrov na mesec«

Na podlagi izdanih odločb za leti 2012 in 2013 so romski starši plačali le 634 evrov, od tega 28,59 evra s plačilnim nalogom, ostalo pa na podlagi trajnega pooblastila. Kakor je za Delo povedala Meta Potočnik, ima vrtec sicer možnost, da dolg staršev izterja v izvršilnem postopku, vendar se vrtec za tak ukrep ne bo odločil, saj so ocenili, da bi jim prinesel le še dodatne stroške. Samo za vložitev predloga za izvršbo bi namreč morali za sodne takse odšteti 1800 evrov. Novomeška romska svetnica in predsednica Zveze Romov za Dolenjsko Dušica Balažek razloge za neplačevanje položnic vidi predvsem v neodgovornosti zavezancev. »Dogaja se, da položnice preprosto založijo, izgubijo ali pa pozabijo plačati. Nihče ni tako reven, da 30 evrov na mesec ne bi zmogel plačati,« je prepričana Dušica Balažek.