Romski predsednik Drvarič nagnal Sinte in intelektualce

Na zahtevo sedmih članov Foruma romskih svetnikov (FRS) je v Ljubljani potekala izredna seja Sveta romske skupnosti (SRS), na kateri so razpravljali o mogoči spremembi zakona o romski skupnosti.

Objavljeno
04. marec 2011 21.09
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana – Forum je na sejo povabil tudi predstavnike Romskega akademskega kluba, Zvezo Sintov, Zvezo Romov za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje ter Zvezo romskih skupnosti Umbrella, a so jo na zahtevo predsednika SRS Marjana Drvariča morali zapustiti z obrazložitvijo, da jih on ni vabil.

»To je škandal, ki bo pustil posledice,« je Drvaričevo odločitev komentiral predsednik FRS Darko Rudaš in s somišljeniki protestno zapustil sejo. Nekatere romske organizacije, ki nimajo svojih članov v 21-članskem SRS, so nezadovoljne, ker to tako imenovano krovno romsko organizacijo sestavlja 14 članov ZRS, ki jo vodi Jožek Horvat - Muc, preostalih sedem pa sestavlja FRS z njihovim predsednikom Rudašem na čelu. ZRS lahko skladno z zakonom sprejema vse sklepe, medtem ko preostalih sedem svetnikov to lahko samo opazuje, saj se vsi sklepi sprejemajo z dvetretinjsko večino.

Seje sta se udeležila tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ter minister za šolstvo in predsednik za zaščito romske skupnosti Igor Lukšič, ki sta prepričana, da morajo Romi skupaj poiskati rešitev, kako to krovno romsko organizacijo čim bolj približati vsem. Čebašek Travnikova je prepričana, da je 10. člen zakona o romski skupnosti treba spremeniti, saj je neposrečen in povzroča spore med različnimi romskimi skupinami. Obžaluje, ker se sklicatelju izredne seje in njenemu predlagatelju ni uspelo dogovoriti, kdo bo na seji. Zavzela se je za široko razpravo o spremembah romskega zakona, ki pa jo morajo izvesti Romi sami.

»To, kar se dogaja v SRS, ni najbolje. Članstvo v tej organizaciji bi bilo treba iz 21 povečati na 40 članov, s čimer bi SRS, ki bi med drugim vključeval romske intelektualce, postal reprezentativnejši,« je prepričan minister za šolstvo Lukšič, ki je predlagal ustanovitev komisije. Predstavnica romskega akademskega kluba mag. Samanta Baranja je za Delo povedala, da je ogorčena, ker jih je Drvarič dobesedno nagnal iz seje, a bodo zdaj romski intelektualci še bolj strnili vrste.

»Zahtevamo spremembo zakona o romski skupnosti, v katerem nam ne bodo kratene pravice do naše identitete,« je za Delo povedal glavni tajnik Zveze Sintov Rinaldo Diricchardi Muzga, ki je bil ogorčen nad vedenjem vodstva SRS. Predsednik Sveta romske skupnosti Marjan Drvarič pa je povedal, da zakonodaje zagotovo ne bi spremenili v prihodnjih štirih letih. Darko Rudaš je napovedal, da bo FRS v ponedeljek o dogajanju na seji pisno obvestil predsednika vlade, odbor za peticije in zaprosil poslance za vložitev zahteve za spremembo tega »diskriminacijskega romskega zakona«. Ne izključuje pa niti protestnega shoda pred sedežem SRS v Murski Soboti.