Romski svetniki o spremembah zakona o romski skupnosti

Gre za vlogo in pristojnosti sveta romske skupnosti, njegovo sestavo, funkcioniranja sveta in posebne pravice.

Objavljeno
18. oktober 2013 17.19
rajsek/ Potok
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Inštitut za narodnostna vprašanja je danes za romske svetnike in bodoče svetnike pripravil delavnico projekta Romano Kher - Romska hiša z namenom izoblikovanja enotnega mnenja glede zakona o romski skupnosti in vlogi romskih svetnikov. Svetniki so namreč prepričani, da bo treba romski volilni bazi na prihodnjih volitvah ponuditi dobro izbiro.

Po besedah vodje projekta Romano Kher pri regionalni razvojni agenciji Mura Romea Varge je danes priložnost za razpravo in izmenjavo mnenj o predvidenih spremembah zakona o romski skupnosti v RS iz leta 2007. Prepričan je, da je že skrajni čas za spremembo, kajti bistvenega premika romska skupnost prav zaradi tega zakona po njegovem mnenju ni bila deležna.

Rome želijo usposobiti, da se bodo zavzemali za svoje pravice

Izpostavil je pet ključnih tem, potrebnih sprememb. Gre za vlogo in pristojnosti sveta romske skupnosti, njegovo sestavo, funkcioniranja sveta, posebne pravice ter urejanje prostorske problematike.

Blaž Kavčič iz Amnesty International Slovenija je med drugim opozoril, da so lani pripravili projekt, s katerim želijo usposobiti voditelje romske skupnosti glede določenih tem, da se bodo »sami postavili na svoje noge in se zavzemali za lastne pravice«. Sistem varovanja romske manjšine je pri nas v osnovi napačen, ker romski svetniki, kot je poudaril, nimajo sistemske podpore.

Profesor ljubljanske fakultete za družbene vede Igor Lukšič je v prispevku izpostavil potrebo po profesionalnem in organiziranem pristopu reševanja romske problematike. Zanj je strateškega pomena najprej vlaganje v ureditev naselij, nato pa v permanentno izobraževanje. A kot najpomembnejše je Lukšič, ki je bil kot šolski minister nekaj let tudi predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti, izpostavil ugotovitev, da je »romski problem naš skupen problem«.

»Romski način življenja in tradicija v nasprotju z večinskim prebivalstvom«

Da so romski svetniki pomembna pridobitev slovenske demokracije, po Lukšičevi oceni kaže na občutljivost za vprašanje Romov v Sloveniji, ki so v posebnem položaju, saj je njihov način življenja in tradicije precej v nasprotju z večinskim prebivalstvom. »Želimo, da bi se to uskladilo ne glede na to, koliko so Romi podvrženi tradicionalnemu načinu življenja,« je še dodal.

Miran Komac iz Inštituta za narodnostna vprašanja pa je predstavil nekaj opomb k zakonu o romski skupnosti. Med drugim se je zavzel za dopolnitev zakona o samoupravnih interesnih skupnosti za italijansko in madžarsko narodno skupnost (iz leta 1994) z romsko skupnostjo.

Na delavnici naj bi izoblikovali enotno mnenje za javno predstavitev mnenj k predlogom za spremembo zakona o romski skupnosti, ki bo v torek v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.