Romski svetniki obiskali romska naselja

Romski svetniki, ki bodo v okviru programa romskega foruma obiskali vsa romska naselja v državi, so si ogledali tri zaselke v občini Kuzma v Prekmurju.

Objavljeno
11. december 2006 18.29
Romsko naselje
Murska Sobota - Romski svetniki, ki bodo v okviru programa romskega foruma obiskali vsa romska naselja v državi, so si danes ogledali tri zaselke v občini Kuzma v Prekmurju. Skupaj s tamkajšnjim županom so ugotovili, da gre za dobro odločitev, saj bodo imeli tako pregled nad stanjem vseh romskih naselij, nakar bodo lahko postavili enotna merila za pomoč države pri reševanju romske problematike.

Ob tem pa opozarjajo, da bodo vsa prizadevanja lokalnih skupnosti in države zaman, če svojega deleža ne bodo prispevali tudi Romi sami.

Romski forum ima programski odbor, ki bo sodeloval pri razpisih države za pomoč romski skupnosti in spremljal njihovo izvajanje, pri tem pa po besedah predsednika foruma Darka Rudaša namerava predlagati tudi prioritete.

V občini Kuzma, kjer je od 1700 občanov 60 Romov, so si svetniki ogledali vse tri romske zaselke. Čeprav je romski svetnik iz občine Kuzma Emil Horvat najprej zahteval pomoč občine pri reševanju posameznih primerov, so se svetniki kmalu strinjali, da je treba težave reševati enakopravno na državni ravni.

Svetniki so izvedeli, da v občini Kuzma Romi niso bili nikoli zapostavljeni, kvečjemu nasprotno, saj so jim po besedah župana Jožefa Škaliča zgradili vse tisto, kar so drugim občanom, med drugim tudi ceste in 50 milijonov tolarjev vreden vodovod. Zanj so drugi občani prispevali po 300.000 tolarjev, Romi pa naj bi jih po 100.000, vendar tega večinoma niso dali. Občina je tudi med vodilnimi pri črpanju denarja iz različnih razpisov, župan pa pričakuje več dogovarjanja tudi med Romi samimi, saj so pogosto skregani, v največjem zaselku v občini pa jih ni še nikoli obiskal nihče iz Zveze Romov Slovenije.

Naslednji obisk romski svetniki načrtujejo v občini Dobrovnik.