Romski vrtec Romano v Hudejah morajo rušiti

Po zaprtju vrtca je obisk romskih otrok precej upadel, saj tistega v Trebnjem obiskujejo le štirje otroci.

Objavljeno
13. november 2012 16.12
Vrtec
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trebnje - Občina je romski vrtec Romano, ki ga je obiskovalo 12 otrok, pred dnevi zaprla, gradbeni inšpektor pa je lastniku romskemu svetniku Matiji Hočevarja naložil, da do 31. januarja 2013 sam podre lesen objekt in vzpostavi prejšnje stanje, v nasprotnem primeru bo to storilo pooblaščeno podjetje na njegov račun.

Hkrati je inšpektor Hočevarju zagrozil, da bo moral plačati 3000 evrov kazni, če bo v objektu še naprej potekala predšolska vzgoja za otroke romskega naselja Hudeje. V letošnjem šolskem letu je vrtec obiskovalo dvanajst otrok, občina pa ga je po štirih letih pred dnevi zaprla, kar je med starši povzročilo precej negodovanja, saj jih večina svojih malčkov ne pošilja v institucionalno varstvo v Trebnje.

Občinski prostorski načrt šele januarja

Hočevar se je na sklep gradbenega inšpektorja pritožil, pri čemer se med drugim sklicuje na 57. člen ustave, ki določa, da mora država ustvarjati možnosti, da si vsi državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo in na 65. člen ustave, ki določa »poseben položaj in pravice romske skupnosti«.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic, ki je še septembra zagotavljal, da bo občina v novembru sprejela občinski prostorski načrt (OPN), s čimer bi legalizirali objekt, ki delno stoji na kmetijskem zemljišču, je za Delo zdaj napovedal, da bodo to storili januarja.

Kastelic je pred nedavnim pisno obvestil vse pristojne državne ustanove, vključno s predsednikoma države in vlade, da bi bila odstranitev objekta, v katerem je potekala predšolska vzgoja, velika napaka za reševanje romske problematike in jih hkrati zaprosil, da nemudoma zagotovijo denar za nadomestne vrtčevske prostore v tem romskem naselju. Po zaprtju vrtca v Hudejah je namreč obisk romskih otrok precej upadel, saj ga v Trebnjem obiskujejo le štirje otroci.

Inšpektorja so zaprosili, da odloži rušenje do 31. avgusta 2013

Vodja službe za narodnosti Stanko Baluh je za Delo napovedal, da bo njegova služba storila vse, da se vrtec v Hudejah vnovič odpre. Miran Komac in Sonja Novak Lukanovič iz Inštituta za narodnostna vprašanja sta gradbenega inšpektorja pisno seznanila, da se v romskem naselju Hudeje izvaja projekt z naslovom Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo pripadniki romske skupnosti in je financiran z denarjem evropskega socialnega sklada.

Inšpektorja sta zaprosila, da odloži rušenje do 31. avgusta 2013., ko se bodo projektne aktivnosti zaključile, trebanjska občina pa bi do takrat uredila vse potrebno za legalizacijo preostalega dela romskega naselja. Darko Rudaš je za Delo povedal, da v Forumu romskih svetnikov (FRS) pozorno spremljajo dogajanje okrog romskega vrtca, da ga ne bodo pustili porušiti, ter da bo izredna seja FRS na to temo potekala prihodnji petek v Hudejah.