»Romsko naselje sredi soseske ni opcija«

Lastnik bi rušil romske hiše ali prodal sedemkrat več zemljišča, kjer bi lastnik sicer rad gradil stanovanjsko sosesko.

Objavljeno
25. maj 2012 23.23
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Krško – Občina je pripravljena sodelovati pri odkupu hektara zemljišča z romskimi črnogradnjami, kjer bi lastnik parcel rad gradil stanovanjsko sosesko. Investitor odgovarja, da je prodaja sedem hektarov velikega zemljišča mogoča, a nikakor ne po kosih, temveč v celoti.

Po treh mesecih, od kar smo v Delu pisali o nelegalnem romskem naselju Loke, ki bi ga rad lastnik zemljišča porušil in nadomesti s stanovanjsko sosesko, se je v reševanje spora vključila krška občina. »Pri reševanju zapleta bomo sodelovali, če se bodo Romi odločili za odkup zemljišča,« je dejal krški župan Miran Stanko: »Naša vloga bi bila, da bi se poskušali pogoditi za bolj sprejemljivo ceno.« Občina bi v tem primeru lahko kandidirala za evropska sredstva, namenjena legalizaciji romskih naselij.

Iztok Starc, ki je sedem hektarov veliko zemljišče kupil leta 2009, je med petimi možnostmi Romom ponudil, da zemljišče odkupijo za 75 evrov in si nato zgradijo hiše skladno s prostorskimi akti.

Romi odgovarjajo, da tržnim zakonitostim ne bodo mogli slediti. »Radi bi, da bi pod enakimi pogoji, kot so jih imeli Romi v Kerinovem Grmu, kupili zemljišče in legalizirali naše objekte,« je dejal Moran Jurkovič, ki si je hišo v Lokah postavil pred 15 leti. Kerinov Grm je sicer največje romsko naselje v občini in je v postopku legalizacije. Zaradi sofinanciranja s strani EU stane kvadratni meter zemljišča samo šest evrov; na voljo pa je še 17 stavbnih parcel.

Župan je dejal, da je lokalna skupnost pripravljena sodelovati pri odkupu samo hektara zemljišča. Starc je odločen, da bo od gradbenega načrta za 60 večinoma enodružinskih hiš odstopil samo pod pogojem, da Romi, občina ali država odkupijo vseh sedem hektarov zemljišča.

»Odkup samo hektara zemljišča ni opcija,« je dejal Starc: »V tem primeru bi bil gradbeni načrt ekonomsko nevzdržen. Hkrati nova soseska ne bi bila funkcionalna, saj bi bile romske hiše otok sredi ostalih hiš.«

Selitev v neromska naselja Jurkovič tudi ob finančni ponudbi za njegovo hišo (Starc jim je ponujal 4000 evrov) zavrača, predvsem zaradi pričakovanega negativnega odziva nesojenih novih sosedov. Ker rešitve za nastalo situacijo še vedno ni, romsko društvo Moste za ponedeljek pripravlja okroglo mizo, na katero so vabljeni Romi in predstavniki države ter občine.