Rop: Nisem imel vpliva na Janeza Janšo

Preiskovalci so včeraj dobre tri ure zasliševali nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Danes zaslišujejo slikarja Jureta Cekuto, ki še vedno vztraja, da ni vpleten v posle.

Objavljeno
15. oktober 2009 14.10
Tanja Starič, Dejan Karba
Tanja Starič, Dejan Karba
Ljubljana - "Nikoli nisem imel kakšnih pogostejših stikov z Juretom Cekuto", je v odzivu na četrtkovo zaslišanje predsednika SDS Janeza Janše dejal nekdanji premier Anton Rop, "sploh ne vem, če bi ga spoznal, če bi ga srečal na cesti."

 

Rop je povedal, da "gre za absurd in stvar, ki ni vredna komentarja". Pojasnil je, da je bil v času, ko je prišlo do afere Patria, opozicijski poslanec brez vsakršnega vpliva. "Nedvomno pa nisem imel nobenega vpliva na Janeza Janšo," je dejal. Takšen dokument lahko po njegovem citira samo nekdo, ki želi na poceni način obrniti pozornost na drugega.

 

Če bi bil osumljenec Rop oziroma če bi kar koli držalo, kar je v tem "obskurnem dokumentu", potem bi bil po njegovih besedah na zaslišanju on, ne pa Janša. "Jaz sem bil verjetno zadnji v Sloveniji leta 2005, ki bi lahko vplival na to, da se je Janez Janša odločil za nakup patrij," je še poudaril.

 

Janša prvič videl »štabni dokument« (Iz petkove tiskane izdaje Dela)

Nekdanji predsednik vlade Janez Janša je poskrbel za dvojno presenečenje. Najprej je v javnost pricurljala novica, da so ga finski in slovenski preiskovalci zaslišali v zvezi z afero Patria kot osumljenca. Po zaslišanju pa je izjavil, da sta v »štabnem dokumentu« Patrie, ki so mu ga pokazali, kot »pokrita kontakta« navedena nekdanji predsednik države Janez Drnovšek in nekdanji predsednik vlade Tone Rop. Sam Janša pa je - po njegovih navedbah -» v dokumentu omenjen samo 'z vprašanjem', kako naj posrednik Patrie zadovolji njega in SDS, da bi finski proizvajalec oklepnikov dobil posel«.

»To je ključni dokument, na podlagi katerega se je ta zgodba začela zapletati okoli mene,« je bil po zaslišanju prepričan Janez Janša. Videl je sicer še nekaj dokumentov, v katerih »se operira z namigi, da naj bi jaz stal za nekaterimi odločitvami, vezanimi na povsem konkretne zadeve pri izpeljavi javnega razpisa«. »Vendar ni v nobenem argumentov ali eksplicitnih trditev, proti katerim bi se sploh lahko zagovarjal,« je zatrdil nekdanji premier in dodal, da na vprašanja, kdo da ga je podkupil, od preiskovalcev ni dobil odgovora. »Večina dodatnih vprašanj se je nanašala na to, ali sem se srečal s tem ali onim konkretnim človekom iz Patrie. Povedal sem, da se z nikomer iz Patrie nisem srečal, teh ljudi ne poznam, nikoli nisem z njimi sodeloval, pa tudi s Cekuto, Wolfom ali Riedlom se nikoli nisem srečal,« je še dejal Janša.

Finsko vabilo

Nekdanjega premiera so zasliševali slovenski preiskovalci pa tudi vodja preiskave na Finskem, Kaj Erik Björqvist. Vabilo je bilo v slovenščini, a prevedeno iz finščine. Kot je znano, se je Janša pojavil v aferi Patria po objavi dokumentarnega filma na finski javni televiziji, v kateri je avtor povedal, da obstaja dokument, ki kaže, da je podkupnino v poslu z oklepniki Patria namenila tudi takratnemu slovenskemu predsedniku vlade. Janša je zatrdil, da v dokumentih, ki jih je videl, ni bilo indicev, ki bi potrjevali takšne sume.