Rop obžaluje zadnje izstope iz LDS

Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop obžaluje izstop treh poslancev iz stranke in njene poslanske skupine, saj so doslej v poslanski skupini z vsemi "zelo dobro sodelovali".

Objavljeno
23. februar 2007 15.55
Ljubljana – Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop obžaluje izstop poslancev Pavla Gantarja, Davorina Terčona in Alojza Posedela iz stranke in njene poslanske skupine, saj so doslej v poslanski skupini z vsemi "zelo dobro sodelovali". Kot je še dejal na današnji novinarski konferenci, je potrebno priznati, da takšni odhodi kažejo na to, da stranki na kongresu "ni uspelo zadosti povezati vrste, da so nekateri s tega kongresa odšli nezadovoljni in razočarani".

"Sedaj so posledice tukaj," je povedal Rop. Meni pa, da, kolikor so lahko te posledice sedaj neprijetne za LDS, "lahko to na daljši rok seveda prispeva k temu, da se bo v Sloveniji politična sredina okrepila in bomo vsi skupaj na koncu močnejši".

Rop ocenjuje, da med temi, ki so izstopili iz LDS ni prihajalo do kakšnih večjih razhajanj pri vsebinskih, konceptualnih stališčih, povezanih z razvojem Slovenije. Nasprotno meni, da so na tem področju zelo dobro sodelovali, zato ocenjuje, da bodo tudi v prihodnje s to poslansko skupino, ki se sedaj oblikuje, korektno in dobro sodelovali.

Kot je povedal, so si vsebinsko zelo podobni. Predvideva pa, da se bodo ti, ki so izstopili, verjetno poskušali na nek način distancirati, pokazati nek nov profil. Pri tem Rop upa, da tega ne bodo delali na silo, ampak iz vsebinskih razlogov. "Če bodo pokazali neko realno alternativo temu, kar je sedaj v opoziciji, potem je to dobro."

Če pa bo izstop te poslance spodbudil "k njihovemu še bolj angažiranemu delovanju v opoziciji, potem bo seveda posledica tega to, da bo opozicija v DZ močnejša in bo še bolj jasno in artikulirano izražala svoja stališča in opravljala tisto vlogo, za katero v DZ je," še meni Rop.

V primeru ustanovitve nove stranke pa je Rop izrazil upanje, "da bodo v ta strankarski prostor prihajali tudi novi ljudje in novi obrazi in svežina". Kar pa se tiče razdelitve vodilnih mest v LDS, pravi, da se bodo ravnali po pravilih poslovnika in proporcionalnosti DZ. Tako tu ne pričakuje problemov, želi pa, da bodo pravila enaka za vse.

Glede morebitnih novih izstopov iz LDS je pojasnil, da je "nemogoče oceniti, kaj se bo še dogajalo". "Vem, da je bil poskus, da bi bistveno več poslancev in poslank odšlo. Zaenkrat se je večina odločila, da še vztrajamo v poslanskem klubu LDS in pravzaprav bo prihodnost pokazala, ali bomo lahko skupaj delovali ali ne," je še povedal Rop.

Kacina na čelu kranjskega mestnega odbora LDS zamenjal Dolenc

Člani mestnega obora LDS Kranj so na četrtkovem zboru izvolili novo vodstvo odbora, ki ga je doslej vodil prvak LDS Jelko Kacin. Slednji se je zaradi številnih obveznosti na nacionalni in evropski ravni odločil, da se za mesto predsednika odbora ne bo več potegoval, zato ga je na tem mestu zamenjal Andrej Dolenc. Zaradi povečanja števila članstva so na zboru ustanovili tudi nov organ - svet stranke.

Kot so sporočili iz mestnega odbora LDS Kranj, je bila za podpredsednico odbora izvoljena Nataša Robežnik, za podpredsednika pa ponovno Stane Štraus. Sekretarka je postala dosedanja predsednica podmladka stranke v Kranju Polona Radiševič. Za predsednika sveta stranke pa je bil izvoljen dolgoletni vodja svetniške skupine LDS v kranjskem mestnem svetu Alojz Potočnik.

Novi predsednik kranjskega odbora LDS Andrej Dolenc je pojasnil, da so na zboru imenovali nove člane organov odbora, saj je dosedanjim članom potekel štiriletni mandat. Ob tem so se člani odločili, da je pravi čas za pomladitev ekipe. "Ko bodo ponovno volitve, bomo ravno prav stara ekipa, da bomo lahko parlamentarne in lokalne volitve uspešno izpeljali," je prepričan Dolenc.