Rop vodja poslanske skupine

Antona Ropa, predsednika LDS, je poslanska skupina LDS v petek zvečer po ustanovni seji državnega zbora imenovala za vodjo poslanske skupine liberalne demokracije.

Objavljeno
23. oktober 2004 13.41
Anton Rop
Ljubljana - Poslanska skupina LDS je predsednika stranke Antona Ropa v petek zvečer po ustanovni seji državnega zbora brez glasu proti imenovala za vodjo poslanske skupine liberalne demokracije.

Rop, ki je bil doslej začasni vodja 23-članske poslanske skupine, je bil na tajnem glasovanju edini kandidat za vodenje poslancev poraženke parlamentarnih volitev.

V prejšnjem sklicu parlamenta je to funkcijo opravljal podpredsednik LDS Tone Anderlič. Nekateri mediji so pred Ropovim imenovanjem za začasnega vodjo poslanske skupine poročali o konfliktih znotraj stranke, saj je bil Rop za začasnega vodjo določen na sestanku ožjega vodstva LDS in ne na sestanku poslancev. Spore pa naj bi povzročal tudi najslabši volilni rezultat LDS v njeni zgodovini (prejela je 22,8 odstotka glasov, leta 2000 pa 36,3 odstotka).

Rop je spore v stranki večkrat zanikal. O odnosih v vodstvu stranke, tudi s Tonetom Anderličem, je po sredini seji izvršnega odbora dejal, da dobro sodelujejo. LDS je enotna in v vodstvu stranke ni sporov, je zagotovil in dodal, da v LDS pač potekajo konstruktivne povolilne razprave, ki bodo pokazale na nekatere slabosti v stranki.

Stranka se sicer pripravlja na kongres, ki bo potekal predvidoma decembra. Najvišji organ LDS naj bi volil vse organe stranke, vključno s predsedniško funkcijo. Rop se še ni odločil, ali bo ponovno kandidiral za predsednika, ker je to odvisno od podpore v stranki."Če pa bomo skupaj našli rešitev, za katero bomo ocenili, da je dobra, potem bo to nekdo drug,"je dejal po omenjeni seji izvršnega odbora.