Rosvita Pesek meni, da je jeseniški župan svoje občane užalil sam

Jeseniški župan in poslanec DZ Tomaž Tom Mencinger se je razburil zaradi petkove izjave voditeljice Odmevov Rosvite Pesek na TV Sloveniji v razpravi o sprejemu zapornika iz Guantanama v Sloveniji. Peskova se je na županove besede odzvala s pismom.

Objavljeno
01. marec 2011 15.31
Neva Štumberger, delo.si
Neva Štumberger, delo.si
Ljubljana - V pismu jeseniškemu županu Tomažu Tomu Mencingerju je voditeljica Odmevov Rosvita Pesek navedla primer, kako se je s sprejetjem treh zapornikov iz Guantanama lani zapletlo na Slovaškem. Kot je zapisala, so tam "gladovno stavkali, ker se niso strinjali s pogoji namestitve v priporu, ker niso imeli dokončno urejenega statusa in ker so očitno izrazili pričakovanje (željo), da bi na Slovaškem živeli v muslimanski skupnosti, česar jim slovaške oblasti niso omogočile."

"Iz omenjene izkušnje in iz uradnih statističnih podatkov o muslimanskih skupnostih v Sloveniji sem zato upravičeno sklepala, da bo pripornik tudi v Sloveniji želel živeti tam, kjer je skupnost islamske veroizpovedi močna," je zapisala v pismu.

Kot meni Peskova, so tudi v Nemčiji, ki je sprejela dva pripornika, integracijo označili kot najpomembnejšo nalogo, pri čemer lahko odigra v Nemčiji odločilno vlogo prav muslimanska skupnost.

"Verjetno si s takšno primerjavo kot župan Jesenic res niste naredili usluge, marveč svoje občane posredno užalili kar sami, meni pa grdo podtaknil nekaj, kar ni bilo izrečeno in kar se tudi ni dalo sklepati," se na Mencigerjeve besede odziva Rosvita Pesek.

Kot smo poročali že včeraj, se je jeseniški župan in poslanec DZ razburil zaradi petkove izjave voditeljice Odmevov  Rosvite Pesek, ki je v oddaji na TV Slovenija med razpravo o sprejemu zapornika iz Guantanama v Sloveniji med drugim dejala, da bo oseba iz Guantanama, če ga bo Slovenija sprejela, »živela povsem prosto med nami, po vsej verjetnosti na Jesenicah, ker želijo živeti v svojih skupnostih in ne bo v ničemer posebna. In bo živela pač zunaj, ker je svobodna«. 

Po mnenju župana taka izjava ne sodi na nacionalno televizijo, hkrati pa kaže tudi na odnos Ljubljane do Jesenic. Ob tem je še izrazil prepričanje, da »če bi zapornik prišel na Jesenice, bi ga znali sprejeti, če bi spoštoval naš način življenja, tako kot vsi prišleki, ki so se na katerikoli način naselili na Jesenicah«