RTS zaposlenim in honorarcem plačal borih 300 evrov, dolžni so jim 300 tisoč

Dolžni so pet plač in pol.

Objavljeno
28. oktober 2011 17.56
Posodobljeno
28. oktober 2011 18.55
T. L./STA
T. L./STA

MARIBOR – Potem ko smo poročali, da zaposleni in honorarni sodelavci mariborske regionalne televizije RTS že pol leta niso dobili plač, je okoli 30 zaposlenih in honorarnih sodelavcev danes dobilo po 300 evrov neto. Zaposleni in honorarci so pričakovali večje poplačilo od skupaj pet in pol dolgovanih plač, a jim je bilo vodstvo hiše sposobno izplačati danes le po 300 evrov neto, s čimer so dobili dokončno izplačano aprilsko plačo. Usoda omenjene družbe je negotova, saj rešitve za zdaj ni.

Potrebujejo 300 tisoč evrov

Kot je povedal direktor družbe Tele 59 Stipe Jerič, so zaposlenim in honorarcem še vedno dolžni pet plač, za katere bi potrebovali okoli 300.000 evrov. Nekatere možnosti imajo po njegovih besedah »nastavljene«, a predolgo trajajo dogovori z banko, s čimer bi lahko zaprli še eno plačo, preostale pa bi lahko poplačali prek drugih projektov, ki pa ta trenutek še niso zaključeni.

Novembra razgovor na inšpektoratu za delo

»Naš cilj je, da do 28. novembra pridemo, kolikor se da, na čisto. Želel bi si, da bi takrat bili dolžni le še oktobrsko plačo. Ne nazadnje imamo prav takrat zaradi naših težav tudi razgovor na inšpektoratu za delo, zato si želimo to do takrat izpeljati,« je dejal Jerič, ki pa ne ve, če jim bo to tudi uspelo, saj je po njegovem nadaljnji obstoj RTS zelo vprašljiv.

Pogovarjajo se z vlagatelji

Po njegovih besedah še vedno potekajo pogovori s potencialnimi vlagatelji, ki prihajajo iz Avstrije in Rusije, vendar je vprašanje, ali se bodo ti odvili dovolj hitro, da bi eni ali drugi kot novi strateški partnerji vstopili v vitalno podjetje, ali pa bodo prevzeli podjetje, ki ga bo treba znova oživljati. Kot je še zagotovil Jerič, se skupaj z lastniki močno borijo za sredstva, ki bi jim omogočila preživetje, a teh na trgu ni.

Brez čimprejšnjega dogovora z morebitnimi vlagatelji ali druge rešitve lahko RTS po mnenju Jeriča zdrži največ do konca letošnjega leta, vprašanje pa je, če bodo tako dolgo zmogli sodelavci televizije.