RTV moti »Kmetija«

Po presoji RTV Slovenija krši televizijska oddaja »Kmetija slavnih« več določb zakona o medijih in s prikazovanjem prizorov spolnosti, nasilja in vulgarnega govora v času, ko lahko oddajo spremljajo tudi otroci in mladostniki, krši konvencijo o otrokovih pravicah.

Objavljeno
23. oktober 2009 23.36
RTV Slovenija
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar
Ljubljana - Po presoji RTV Slovenija krši televizijska oddaja »Kmetija slavnih« več določb zakona o medijih in s prikazovanjem prizorov spolnosti, nasilja in vulgarnega govora v času, ko lahko oddajo spremljajo tudi otroci in mladostniki, krši konvencijo o otrokovih pravicah. Poleg tega po njihovem ljudje zaradi oddaje, kakor so zapisali v sporočilu za javnost, ne morejo v miru uživati družinskega življenja (pri tem se sklicujejo na evropsko konvencijo o človekovih pravicah in slovensko ustavo).

»Po osrednjih dnevnih poročilih se program Pop TV nadaljuje neposredno s predvajanjem oddaje, v katerem prikazujejo prizore golote, spolnosti, opolzkega, vulgarnega in spolno nanašalnega govorjenja ter nasilja. Tovrstne programske vsebine subtilno prodirajo v podzavest in zavest otrok in mladostnikov in močno vznemirjajo mirno družinsko življenje in njihov zdrav razvoj. Nevarnost nastanka škode je toliko večja, ker ne gre za fiktivna okolja filmske umetnosti, ampak za kvazi realnost,« sporočajo z RTV Slovenija.

 

Sodijo, da morajo kot javni zavod skrbeti za slovenski medijski prostor, zato so se odločili ukrepati in so prejšnji teden predlagali, da ministrstvo za kulturo in svet za radiodifuzijo ukrepata skladno z določbami zakona o medijih odredita predvajanje oddaje v času, ko se tovrstne vsebine upoštevaje zakon lahko predvajajo. »Smisel določb, ki prepovedujejo vsebine, kakršne se predvajajo v oddaji 'Kmetija slavnih' v omenjenem programskem času, je, da se omogoči otrokom in mladoletnikom okolje, v katerem se lahko razvijejo v zdrave posameznike. Prav tako se na ta način staršem omogoči, da takšno okolje lahko zagotovijo,« so zapisali na RTV in dodali, da se kljub njihovim pritožbam ni zgodilo še nič.

 

Več v sobotni tiskani izdaji Dela