RTV: Novinarji iščejo odgovore

Nacionalni servis nenehno v primežu afer. Za danes je sklican zbor novinarjev, ki zahtevajo pojasnila.

Objavljeno
09. oktober 2013 23.09
SLOVENIJA,LJUBLJANA,18.2.2013,RTV SLOVENIJA.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana – Na RTV je danes zbor novinarjev. Koordinacija novinarskih sindikatov se je za sklic odločila iz več razlogov: zahtevajo pojasnila o dodatkih k plačam, ki jih je prejelo vodstvo, zanimajo jih ugotovitve revizije, ki je pregledovala delovanje informativnega programa, status honorarnih sodelavcev ter dinamika zaposlovanja.

»To je del plače po pogodbi o zaposlitvi. Imel sem velike pomisleke, tudi moralne zadržke, a hkrati – zakaj bi moral biti bolj papeški od papeža? Tudi drugi zaposleni se prostovoljno ne odrekajo dodatkom,« je o izplačilu dodatkov dejal generalni direktor Marko Filli na nadaljevanju seje programskega sveta, ki so jo pred dvema tednoma prekinili. To je bilo tedaj, ko po dolgi razpravi programski svetniki niso podprli Fillijevega predloga o razrešitvi direktorja TV Janeza Lombergarja.

Filli je namreč po odobritvi takrat še predsednika programskega sveta, zdaj pa ministra Jerneja Pikala prejel okoli 10.200 evrov bruto dodatka k plači, programska direktorja pa po okoli 9800 evrov. Nagrado so prejeli tudi vsi trije pomočniki generalnega direktorja. Skupaj gre za 55.000 evrov dodatkov – za rezultate na področju tržne dejavnosti. Miha Lampreht, direktor Radia, je na seji samokritično priznal, da je bila zadeva na vse strani zelo slabo predstavljena (svetnike je zmotilo, da o izplačilu niso bili obveščeni); Lombergar o tem ni govoril. Sicer pa – nagrade niso nekaj novega. Fillijev predhodnik Anton Guzej je iz uspešnosti v celem mandatu poleg osnovne plače prejel nekaj manj kot 82.000 evrov bruto. Filli je v dveh tretjinah mandata prejel dobrih 21.000 evrov bruto nagrade. Enako razmerje velja tudi za druge direktorje in pomočnike generalnega direktorja. Plača generalnega direktorja je sicer umeščena v 60. plačni razred in je ob podpisu pogodbe znašala 4800 evrov bruto.

O dodatkih k plačam, o katerih bodo govorili na današnjem zboru novinarjev, je govorila tudi vlada. Poslanca Jožeta Tanka (SDS) je namreč izplačilo podrobneje zanimalo. Po mnenju vlade pa so bili izpolnjeni vsi predpisani pogoji za izplačilo delovne uspešnosti, saj sta »upravičenost in obseg izplačanih sredstev« skladna s predpisano zakonodajo. Navedli so, da je RTV leta 2012 namreč posloval pozitivno (slabih 60.000 evrov), na tržnem delu pa je izkazal 25,6 milijona presežkov prihodkov nad odhodki. Glede nagrad so programski svetniki nadzornikom RTV predlagali, da pripravijo predlog meril za nagrajevanje.

V DZ pa bo jutri na dnevnem redu spet oddaja za otroke Infodrom, v sklopu katere so pred časom predvajali risanko o aferi Patria. Tokrat je zaradi tega sklicana nujna seja komisije za peticije in človekove pravice, in sicer z oznako »zloraba otrok«. To točko sta na zahtevo SDS obravnavala že dva parlamentarna odbora, in sicer za kulturo in izobraževanje. A razprave ni bilo, saj so sodelujoči ocenili, da nimajo pristojnosti za obravnavo programa TV, iskanja odgovornosti in predpisovanja sankcij, kot je z nujno sejo nameravala SDS. Kako bodo tokrat presodili, še ni mogoče predvideti. Predsedujoča komisiji je poslanka SDS Eva Irgl.