RTV: Veliko vprašanj, malo rešitev

Na zboru novinarjev RTV tudi o honorarnem delu.

Objavljeno
10. oktober 2013 22.03
mpi/ RTV
 K. Š., notranja politika
K. Š., notranja politika

Ljubljana – Na RTV Slovenija je bil danes zbor novinarjev. Okoli 100 se jih je zbralo na sklic koordinacije novinarskih sindikatov zaradi vse več nerešenih vprašanj o delovanju javnega zavoda: od anonimke o delovanju informativnega programa do sporne porabe razvojnega denarja na TV Slovenija in izplačevanja »nagrad« vodstvu za uspešno delo.

Seveda ni šlo mimo ene večjih in ključnih težav, s katerim se spopada RTV: honorarnim delom. Že računsko sodišče je ugotovilo, da bi na RTV morali zaposliti več kot 200 ljudi, ki redno sodelujejo z javnim servisom in resnično opravljajo enako delo kot redno zaposleni.

Novinarji so sklenili, da se želijo seznaniti z vsebino revizijskega poročila o delovanju informativnega programa, ki nosi oznako interno, in da bodo do konca leta revidirali, in če bo treba, tudi pripravili spremembe pravilnika o delovnem času, saj je ta, »zlasti z obvezno prisotnostjo in »štemplanjem«, v nasprotju z naravo novinarskega dela.

Menijo tudi, da bo treba zaprositi za ponovno avtentično razlago kolektivne pogodbe – zaradi izplačila nadomestil za dopust, bolniško odsotnost in prevoz na delo samostojnim novinarjev, torej tistim, ki niso zaposleni.