RTVS bo gospodarska družba?

Pri pripravi novele zakona o RTVS so sledili želji po večji avtonomiji RTVS in optimizaciji njenega poslovanja. Novela predvideva, da se RTVS preoblikuje v osebo javnega prava, ki deluje kot gospodarska družba, njen svet pa bi štel 11 članov.

Objavljeno
12. november 2009 15.10
Sedanji zakon o RTVS naj bi odstopal od ureditve v evropskih državah
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Ministrstvo za kulturo je predstavilo osnutek novele zakona o RTVS. Po besedah ministrice Majde Širca so pri pripravi novele sledili želji po večji avtonomiji RTVS in optimizaciji njenega poslovanja. Novela med drugim predvideva, da se RTVS preoblikuje v osebo javnega prava, ki deluje kot gospodarska družba, njen svet pa bi štel 11 članov.

S predlagano spremembo statusa zavoda bi bila Radiotelevizija Slovenije (RTVS) po besedah direktorja direktorata za medije na ministrstvu Vojka Stoparja oseba javnega prava, za katero se uporabljajo določbe zakonodaje, ki določajo delovanje delniških družb, deloval pa bi kot gospodarska družba. Po tem predlogu zaposleni ne bi bili več javni uslužbenci, ostala pa bi RTV naročnina.

 

Po predlagani noveli bi od 11 članov sveta, ta bi deloval podobno kot svet delniške družbe, tri imenoval predsednik države, šest bi na predlog pristojnega delovnega telesa imenoval državni zbor (tri na predlog opozicije), po enega pa Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Nacionalni svet za kulturo RS.

 

S predstavitvijo novele se sicer danes po besedah Širce začenja okoli enomesečna javna razprava. Na podlagi razprave bo nato ministrstvo pripravilo končno verzijo novele in jo poslalo na vlado. Širca ob tem upa, da se bo to zgodilo čim prej.