Rupel in De Gucht o prihodnosti Kosova in EU

Zunanji minister Rupel in njegovim belgijski kolega De Gutcht sta največ pozornosti namenila Ahtisaarijevim prizadevanjem za končni status Kosova.

Objavljeno
31. januar 2007 14.50
Karl De Gutcht in Dimitrij Rupel
Ljubljana - Zunanji minister Dimitrij Rupel se je danes sestal z belgijskim kolegom Karlom De Guchtom, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Ministra sta se v pogovorih dotaknila prihodnosti Evropske unije, predvsem v luči nadaljnjih širitev, posvetila pa sta se tudi Kosovu. Oba ministra sta pozdravila prizadevanja posebnega predstavnika ZN za pogajanja o prihodnjem statusu Kosova Marttija Ahtisaarija, ki bo v petek svoj predlog o tem predstavil Beogradu in Prištini.

Belgija je s 1. januarjem postala nestalna članica Varnostnega sveta ZN, ki bo po pogovorih vpletenih strani o Kosovu sprejel resolucijo o njegovi prihodnosti. De Gucht, ki je izrazil polno podporo Ahtisaarijevim prizadevanjem, je menil, da bodo pri doseganju dogovora v VS ZN " potrebne določene razprave". Kot je menil, bo težko izpogajati rešitev, ki bi bila sprejemljiva tako za Beograd kot Prištino, a je hkrati med "popolno zavrnitvijo in sprejetjem" predloga veliko možnosti.

Belgijski minister se je tudi strinjal z mnenji, da je pri vprašanju prihodnjega statusa Kosova zaskrbljujoče stališče Rusije v VS ZN, ob tem pa je izrazil upanje, da to ni "nefleksibilno". Tudi Rupel je menil, da največ skepse sproža Rusija, kot pa je dejal, bo po njegovih podatkih Ahtisaarijev predlog v VS ZN verjetno sprejet. Po njegovih besedah je težko napovedati, kaj se bo dogajalo po sprejetju resolucije v VS ZN, a Rupel upa, da ne bo večjih razlik.