Rupel: Odnosi z Vatikanom v vzponu

Na obisku v Sloveniji se mudi tajnik Svetega sedeža za odnose z državami Dominique Mamberti. Sestal se je z zunanjim ministrom Ruplom in predsednikom države Drnovškom.

Objavljeno
02. april 2007 16.33
Monsignor Mamberti - novoimenovani zunanji minister Vatikana
Ljubljana – Tajnik Svetega sedeža za odnose z državami Dominique Mamberti in slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel sta na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izpostavila dobre odnose med Slovenijo in Vatikanom. Kot je v prebrani izjavi za javnost dejal Mamberti, sta strani dosegli dogovor o številnih vprašanjih, čeprav nekatera še vedno ostajajo odprta. Minister Rupel je ocenil, da so dvostranski odnosi zelo dobri in pozitivni ter so v vzponu. "Vesel sem, da lahko izpostavim nedavno sprejet zakon o verski svobodi. A potrebno je storiti še nekaj korakov," je opozoril Mamberti.

Na novinarsko vprašanje, ali lahko v Sloveniji kmalu pričakujemo obisk papeža Benedikta XVI., je Mamberti dejal, da trenutno ni nobenih načrtov, hkrati pa dodal, da ni nemogoče, da bi papež obiskal Slovenijo. "Prepričan sem, da bo papež, če bo dobil povabilo, z velikim veseljem razmislil o obisku," je še dejal Mamberti. Ob tem je spomnil na "topel sprejem" predhodnika Benedikta XVI., papeža Janeza Pavla II., ki je Slovenijo obiskal dvakrat. Kot je dejal minister Rupel, si "Slovenija želi, da bi papež prišel čimprej".

Kot je še dejal minister Rupel, so na pogovorih z vodjo vatikanske diplomacije, ki je z obiskom v Sloveniji hkrati tudi na svojem prvem dvostranskem obisku v tujini, odkar ga je papež Benedikt XVI. septembra lani imenoval za tajnika Svetega sedeža za odnose z državami, prevladovale evropske teme, predvsem pa sta govorila o nujnosti medverskega in medkulturnega dialoga. To bo ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Evropski uniji prihodnje leto.

Govorila sta tudi o vprašanju evropske ustave. "Zna se zgoditi, da bo Slovenija v času svojega predsedovanja urejala nekatera vprašanja v zvezi s tem," je napovedal slovenski zunanji minister. Zdaj namreč potekajo pogovori o rešitvah za izhod iz krize, ki je nastala z zavrnitvijo odkumenta v Franciji in na Nizozemskem.

V zvezi s preambulo k evropski ustavi, v kateri v nasprotju z željami Vatikana ni bilo omenjeno krščanstvo, je Rupel dejal, da je Slovenija je ustavo s takšno preambulo ratificirala, ob tem pa dodal, da se Slovenija zaveda, kje so korenine evropejstva in Evrope.

Glede vračanja umetniških del in arhivov, ki jih med drugo svetovno vojno iz Slovenije v Italijo odnesla fašistična oblast in so v lasti Cerkve, je minister Rupel dejal, da obstajajo možnosti, da se glede tega vprašanja angažirajo tudi cerkveni krogi. Kot je dodal, gre za umetnine, ki so bile razstavljene v cerkvah na Obali. Mamberti pa je dejal, da lahko Cerkev glede tega vprašanja prispeva tako, da "svetuje in pomaga".

Kar zadeva sporazume, je minister Rupel na današnji novinarski konferenci omenil tudi osnutek sporazuma o duhovni pomoči v slovenskih oboroženih in varnostnih silah, ki je v razpravi, vendar vlada o njem še ni razpravljala.

Mamberti, ki se je danes sestal tudi s predsednikom republike Janezom Drnovškom, v torek pa se bo v okviru obiska v Sloveniji srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo, se bo danes popoldan v Mariboru udeležil slovesnosti ob drugi obletnici smrti papeža Janeza Pavla II., ki je prav danes.