Rupel predstavil skupino za medkulturni dialog

Zunanji minister Dimitrij Rupel je na gradu Jable predstavil pobudo zunanjega ministrstva in Centra za evropsko prihodnost za svetovni medkulturni dialog.

Objavljeno
07. februar 2007 16.31
Dimitrij Rupel
Mengeš - Zunanji minister Dimitrij Rupel je danes na gradu Jable odprl prvo zasedanje skupine za medkulturni dialog, ki sta jo ustanovila zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost (CEP),

Namen pobude je Sloveniji pomagati na tem področju. Rupel je poudaril, da je svet danes na pomembnem razpotju, zato je potrebno preučiti vse možnosti za vzpostavitev aktivnega dialoga med svetovnimi narodi, religijami in kulturami.

Rupel: Slovenija si že prizadeva za medkulturni dialog na globalni ravni

Slovenija kot članica evroatlantskega partnerstva že dejavno sodeluje v procesu vzpostavitve medkulturnega dialoga na globalni ravni, medkulturni dialog pa je tudi postavila v ospredje svojih dejavnosti med predsedovanjem Evropski uniji v letu 2008, je še poudaril zunanji minister.

Seznam prednostni nalog za predsedovanje EU bo slovenska vlada dokončno oblikovala šele ob koncu letošnjega leta, program pa je začela pripravljati že januarja leta 2005. Prednostne naloge bodo institucionalne reforme, širitev EU in nova sosedska politika, medkulturni dialog in energetika, je dejal Rupel in spomnil, da je leto 2008 tudi Evropsko leto medkulturnega dialoga.

Slovenija bo posegla v reševanje napetosti med zahodno in islamsko civilizacijo

Slovenija je zato med predsedovanjem EU odločena podati proaktiven prispevek na tem področju, saj se namerava lotiti napetosti med zahodno in islamsko civilizacijo. To namerava storiti s predstavitvijo projektov, ki bodo pomagali izboljšati dialog med kulturami. V tej luči je tudi projekt medkulturnega dialoga, katerega osrednji del predstavlja skupina za medkulturni dialog, ključnega pomena za prihodnje delo Slovenije, je poudaril Rupel.

Potrebno je zmanjšati napetosti na političnem, kulturnem, socialnem in verskem področju

Končni cilj medkulturne pobude CEP pa je poskusiti zmanjšati napetosti na političnem, socialnem, kulturnem in verskem področju v EU, med muslimanskimi skupnostmi znotraj EU in med EU in islamskimi državami, je še poudaril minister. Programski direktor CEP Denis Risman je v govoru udeležencem zasedanja podobno izrazil upanje, da jim bo uspelo uresničiti zadane projekte na področju medkulturnega dialoga, pri čemer bi se po njegovem mnenju morali osredotočiti predvsem na islamske skupnosti v EU, pa tudi izven unije.

Skupina raznovrstnih strokovnjakov

Zunanji minister je sicer še poudaril, da skupino za medkulturni dialog, ki šteje 11 članov, sestavljajo različni slovenski in tuji strokovnjaki. "Priznam, da med nami obstajajo razlike, a ni treba, da te razlike ločujejo. Bolje bi bilo, da bi jih dojeli kot možnost, da najdemo pot za dosego večjega spoštovanja in obojestranskega razumevanja."

V govoru se je zunanji minister dotaknil tudi območja Balkana, s katerim je Slovenija kulturno in zgodovinsko povezana. Kot je dejal, so ljudje na tem območju kljub nedavnim vojnam stoletja živeli v slogi. V zvezi s Kosovom pa je Rupel poudaril, da bo prav uspeh medkulturnega dialoga ključnega pomena za prihodnost regije. In z namenom okrepiti zmožnosti za dejaven medkulturni dialog in sodelovanje na Kosovu Slovenija v četrtek na gradu Jable tudi organizira konferenco o medetničnem in medreligijskem dialogu na tem območju.