Rupel: Slovenija za arbitražo, a o vseh vprašanjih

Zunanji minister Rupel je dejal, da je Slovenija pripravljena na mednarodno arbitražo, a ne samo o morski meji, ampak o vseh odprtih vprašanjih v zvezi z državno mejo.

Objavljeno
07. marec 2007 20.34
Predsednik ZLSD Borut Pahor je omenil, da nameravajo v prihodnosti delovati kot konstruktivna opozicija
Bruselj/Ljubljana - Slovenija je pripravljena na mednarodno arbitražo, a ne samo o morski meji, ampak o vseh odprtih vprašanjih v zvezi z državno mejo, je nocoj povedal zunanji minister Dimitrij Rupel. S tem se je odzval na torkovo izjavo hrvaške ministrice za zunanje zadeve in evropske integracije Kolinde Grabar-Kitarović v Bruslju, da je Hrvaška po 15 letih neuspešnega reševanja mejnega vprašanja s Slovenijo pripravljena odločitev o razmejitvi na morju prepustiti Meddržavnemu sodišču v Haagu.

Po besedah slovenskega zunanjega ministra gre za še eno enostransko potezo južne sosede. Slovenija dopolnjuje obsežno gradivo o hrvaških enostranskih potezah na meji, ki so po ministrovih besedah ne le v nasprotju z brionsko izjavo slovenske in hrvaške vlade pred dvema letoma, ampak tudi z odločitvijo Badinterjeve komisije, ki je leta 1991 republiške meje priznala za meddržavne.

"Slovenija ima, kot je znano, veliko gradiva o enostranskih spremembah v škodo Slovenije. To seveda negativno vpliva na odnose in izjava hrvaške ministrice se mi zdi, da ne prispeva k temu, da bi se ti odnosi izboljšali," je dejal Rupel.

Rupel ne pričakuje zapletov

Čeprav je Evropska komisija v torek namignila, da bi bilo dobro odprta vprašanja med Slovenijo in Hrvaško rešiti še pred slovenskim predsedovanjem Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta, zunanji minister ne pričakuje zapletov. "S predsedovanjem se življenje ne konča," je zatrdil.

Dvostranska vprašanja s Slovenijo "niso del acquisa niti pristopnih pogajanj, kar pa ne pomeni, da jih zanemarjamo, nasprotno, želimo jih rešiti čim prej", je v torek po srečanju z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom v Bruslju poudarila hrvaška ministrica Grabar-Kitarovič. Hrvaška je predlagala, naj o razmejitvi meje na morju odloči neodvisno mednarodno sodno telo, vendar Slovenija tega predloga uradno še ni sprejela, je dejala. "Upam, da se bomo po 15 letih neuspešnih pogovorov uspeli dogovoriti in iti pred sodišče, da bosta obe državi odločitev sprejeli kot zavezujočo in jo uresničili," je poudarila.

Slovenija in Hrvaška naj premislita o arbitraži

Slovenija in Hrvaška naj v prizadevanjih za rešitev vseh spornih vprašanj meje premislita o mednarodni arbitraži, je v novem dopolnilu k poročilu o napredku Hrvaške na poti v EU danes v Bruslju pozval poročevalec Evropskega parlamenta Hannes Swoboda. To je "nova okoliščina v stališčih EU", ki je doslej zagovarjala reševanje dvostranskih vprašanj z dvostranskimi pogovori, je ob tem poudaril slovenski poslanec v parlamentu Borut Pahor in opozoril, da Slovenija potrebuje novo strategijo odnosov s Hrvaško.

"Slovenija mora biti zelo previdna, saj med predsedovanjem uniji ne sme postavljati v ospredje posamičnih slovenskih vprašanj," je opozoril Swoboda. Bilo bi dobro, če bi bila odprta vprašanja rešena pred začetkom predsedovanja Slovenije, ni pa nujno, saj v uniji obstajajo tudi druge države s podobnimi odprtimi vprašanji, je dodal in izpostavil primer Gibraltarja.

Slovenija in Hrvaška "se vrtita v krogu in napočil je čas, da uradni Zagreb in Ljubljana napravita korak naprej", pa je ob obisku pri socialistični stranki v Evropskem parlamentu poudaril hrvaški premier Ivo Sanader. O tem premiku naprej, ki je po njegovem mnenju korak k mednarodni instituciji, bi se Hrvaška in Slovenija lahko dogovorili do poletja.