Rupel v podporo demokratični Srbiji

Zunanji minister Dimitrij Rupel je med obiskom v Beogradu sogovornikom povedal, da je prišel, da kot predstavnik Evropske unije podpre srbske proevropske sile pred parlamentarnimi volitvami.

Objavljeno
12. januar 2007 20.25
Srbski in slovenski zunanji minister, Vuk Drašković Dimitrij Rupel
Beograd - Zunanji minister Dimitrij Rupel je med današnjimi uradnimi srečanji v Beogradu sogovornikom povedal, da je prišel, da kot predstavnik Evropske unije podpre srbske proevropske sile pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 21. januarja. Glede Kosova pa je zatrdil, da Slovenija ne bo ničesar ukrenila sama, ampak bo delovala v skladu s stališči Evropske unije in evropske rešitve. "Zavzemali se bomo za konsenz v mejah EU ter iskanje sporazumne in pravične rešitve za Kosovo," je povedal Rupel.

Rupel: Ob predsedovanju Slovenije EU tudi o Zahodnem Balkanu

Na skupni novinarski konferenci s srbskim zunanjim ministrom Vukom Draškovićem je Rupel tudi spomnil, da bo Slovenija v prvi polovici leta 2008 predsedujoča EU. Eno od vprašanj, ki bo takrat v središču pozornosti Ljubljane, bo tudi širitev EU, pri tem pa izpostavil, da ob tem seveda misli predvsem na Zahodni Balkan.

Drašković se je Sloveniji zahvalil za podporo pri sprejemu Srbije v program zveze Nato Partnerstvo za mir kot tudi za njena prizadevanja za nadaljevanje pogajanj z Evropsko unijo o sklenitvi stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma. Na novinarski konferenci je svojemu sogovorniku tudi zatrdil, da je Srbija opredeljena za Evropo ter da se bo na svoji poti do vstopa v evropske povezave opirala na slovenske izkušnje.

Rupel: Slovenija zelo uravnovešeno obravnava rešitve vprašanja Kosova

Rupel in Drašković sta pred uradnimi pogovori nastopila tudi na beograjski Fakulteti za politične vede, kjer sta imela zelo obiskano predavanje o temi Srbija, Slovenija in Evropska unija.

Rupel je v predavanju dejal, da Slovenija zelo uravnovešeno obravnava rešitve vprašanja Kosova, izrazil pa je tudi prepričanje, da njegov prihodnji status, kakršenkoli že bo, ne bi smel pomeniti poraza Srbije v kulturnem, etničnem, čustvenem, zgodovinskem in tudi ne v simboličnem smislu. Poudaril je tudi, da uradna Ljubljana podpira temeljno izhodišče kontaktne skupine za Kosovo, po katerem v pokrajini ni mogoča vrnitev na stanje pred letom 1999, vendar tudi ne razdelitev Kosova ali njegova pripojitev kateri od sosednjih držav.

Beograd: Rešitev statusa Kosova v njegovi široki avtonomiji, vendar v mejah Srbije

Rupel se je med enodnevnim obiskom sešel tudi s srbskim premierom Vojislavom Koštunico. Kot so sporočili iz njegovega urada, je Koštunica v pogovoru dejal, da je treba do rešitve za Kosovo priti le z dialogom in kompromisom obeh strani. Ponovil je uradno stališče Beograda, da je rešitev prihodnjega statusa Kosova v njegovi široki avtonomiji, vendar v mejah Srbije. Rupel in Koštunica sta sicer pozitivno ocenila odnose med Slovenijo in Srbijo, zlasti na gospodarskem področju, zavzela pa sta se tudi za sprostitev viznega režima med državama.

Slovenski zunanji minister je imel v načrtu tudi pogovore s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, vendar so srečanje odpovedali zaradi obiska Tadića na jugu države v okviru predvolilne kampanje Demokratske stranke.