Rupel z Vondro o aktualnih vprašanjih EU

Slovenski zunanji minister Rupel in njegov češki kolega Vondra sta dvostranske odnose med državama ocenila kot zelo dobre, poseben poudarek pa sta namenila aktualnim vprašanjem EU.

Objavljeno
05. januar 2007 22.48
Brdo pri Kranju - Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel se je danes ob robu posveta slovenske diplomacije sestal s češkim zunanjim ministrom Aleksandrom Vondro. Sogovornika sta dvostranske odnose med državama ocenila kot zelo dobre in se zavzela za njihovo nadaljnje poglabljanje, posebno pozornost pa sta namenila aktualnim vprašanjem Evropske unije, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Rupel in Vondra sta se pogovarjala o evropski ustavni pogodbi, ki je sicer Češka še ni ratificirala, Slovenija pa že, ter o nadaljnji širitvi Evropske unije, pri čemer sta se strinjala, da je potrebno s procesom širitve povezave nadaljevati.

Rupel je Vondri predstavil aktivnosti Strateškega foruma Bled ter češkega kolega povabil k aktivni udeležbi na naslednjem zasedanju foruma, ki bo konec avgusta 2007, namenjeno pa bo vprašanjem integracije in širitve EU.

Sogovornika sta se strinjala, da obstajajo še številne možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Češko. Rupel je pri tem izpostavil pomen Luke Koper kot izhodiščnega pristanišča za trge Srednje Evrope, so še sporočili z zunanjega ministrstva.

Vondra Sloveniji čestital ob prevzemu evra

Vondra je pred tem že nagovoril slovenske veleposlanike in pri tem poudaril pomen slovensko-češkega sodelovanja tako na politični kot tudi na gospodarski in kulturni ravni. Sloveniji je čestital za prevzem evra in ji zaželel veliko uspeha pri predsedovanju Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Kot je dejal češki zunanji minister, sta Slovenija in Češka majhni državi, zato je njuno sodelovanje v evroatlantskih integracijah še toliko bolj pomembno.

Slovenski diplomati pred velikimi izzivi

Včeraj, prvi dan posveta, sta zbrane nagovorila premier Janez Janša in zunanji minister Rupel, kot gost pa je nastopil tudi generalni sekretar Arabske lige Amr Musa. Kot sta poudarila Janša in Rupel, bo leto 2007 in nato prva polovica 2008 še poseben izziv za slovensko diplomacijo. Predsedovanje EU bo od slovenske diplomacije terjalo tako uspešno vodenje EU kot tudi predstavljanje EU navzven in ukvarjanje s svetovnimi problemi. V tej luči lahko Slovenija odigra pozitivno vlogo pri približevanju Bližnjega vzhoda Sredozemlju in pri reševanju bližnjevzhodnega konflikta, pa je dejal Musa, ki sta ga v četrtek ločeno sprejela Janša in predsednik republike Janez Drnovšek.

Drnovšek: Diplomati bodo kak sprejem zlahka pogrešali

Predsednik Drnovšek je v zvezi s tem, da letos ni pripravil sprejema za udeležence posveta slovenske diplomacije, kar je sprožilo domneve o ponovni zaostritvi odnosov z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, danes izrazil mnenje, da bodo diplomati kak sprejem "zlahka pogrešali". Rupel je glede tega že v četrtek izjavil, da "to ni nič nenavadnega".

"Sprejemi so sprejemi. Tam se veliko vsebinskega ne dogaja. Mislim, da imajo diplomati tako ali tako preveč sprejemov in kakšnega bodo zlahka pogrešali," je svojo odločitev, da letošnjega sprejema udeležencev posveta slovenske diplomacije ne bo pripravil, komentiral predsednik.

Glede svojih zunanjepolitičnih načrtov pa je Drnovšek za TV Slovenija povedal, da bo poskušal "še naprej urejati svet, da bo boljši, kot je sedaj".