Rupel z zunanjimi ministri o Kosovu

Zunanji minister Dimitrij Rupel se bo na Dunaju udeležil 9. srečanja zunanjih ministrov držav Regionalnega partnerstva, na katerem bodo med drugim govorili o prihodnjem statusu Kosova.

Objavljeno
22. februar 2007 08.32
Dimitrij Rupel na srečanju z italijanskim zunanjim ministrom Massiomo D'Alemo
Dunaj - Zunanji minister Dimitrij Rupel se bo danes na Dunaju udeležil 9. srečanja zunanjih ministrov držav Regionalnega partnerstva, na katerem bodo med drugim govorili o prihodnjem statusu Kosova in razmerah v Srbiji. Srečanja se bodo udeležili tudi posebni odposlanec Združenih narodov za Kosovo Martti Ahtisaari, generalni sekretar ZN Ban Ki Mun ter generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej.

Ministri se bodo ob omenjenem pogovarjali tudi o aktualnih dogodkih na Bližnjem vzhodu, o razmerah v Srbiji po januarskih parlamentarnih volitvah in možnostih nadaljevanja pogajanj Srbije z EU o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Regionalno partnerstvo je neformalna in neinstitucionalna oblika sodelovanja šestih srednjeevropskih držav, članic EU, v okviru katerega usklajujejo mnenja o različnih evropskih vprašanjih skupnega interesa. Države, ki nastopajo tudi kot skupina "V4+2", torej višegrajska četverica (Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška) plus Slovenija in Avstrija, tako znotraj EU sodelujejo in usklajujejo poglede na nekatere teme, ki so jim skupne.