Rupel zagotovil podporo Makedoniji

Zunanji minister Dimitrij Rupel je na obisku v Skopju povedal, da se bo Slovenija med predsedovanjem Evropski uniji prizadevala pri pogajanjih Makedonije z EU.

Objavljeno
19. januar 2007 15.05
Slovenski zunanji mister Dimitrij Rupel na srečanju z makedonskim premierjem Brankom Crvenkovskim
Skopje - Zunanji minister Dimitrij Rupel je na današnjem obisku v Skopju sporočil, da si je Slovenija kot eno od nalog v času predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici leta 2008 zadala začetek pogajanj Makedonije z EU. To po Ruplovih besedah pomeni, da Makedonijo čaka še veliko dela. Z makedonskim kolegom Antoniom Milošoskim sta obisk označila kot napoved nadaljevanja dobrega sodelovanja med državama, saj bo Skopje čez mesec dni obiskal premier Janez Janša z močno gospodarsko delegacijo.

Milšoski: Obisk Rupla je za Makedonijo pomemben

"Premier Janša je v sredo v Strasbourgu omenil možnost, da bo Slovenija v imenu EU spodbudila začetek pogajanj med Makedonijo in EU, kar pa ne pomeni, da bo Makedonija čakala predsedovanje Slovenije, ampak da je pred njo veliko dela, " je poudaril Rupel po pogovorih z makedonskim kolegom Milošoskim in premierom Nikolo Gruevskim. Milošovski se je zahvalil za izjavo slovenskega premiera, ki jo je označil ne le kot izraz " podpore, ampak tudi spodbude za izvajanje reform".

Makedonija je dobila status kandidatke za članstvo v EU decembra 2005, vendar datuma za začetek pogajanj še nima. Janša je v sredo v Strasbourgu na predstavitvi skupnega 18-mesečnega programa predsedovanja EU dejal, da bo Makedonija najkasneje v času predsedovanja Slovenije EU dobila datum za začetek pristopnih pogajanj s povezavo. Minister Rupel je sicer danes ponovil pripravljenost Slovenije, da Makedoniji s svojimi izkušnjami tudi v prihodnje pomaga pri približevanju EU in zvezi NATO, pri tem pa poudaril potrebo, da Skopje nadaljuje reforme.

Milošoski je obisk Rupla označil kot pomembnega v pomembnem trenutku za Makedonijo v času njenega približevanja zvezi NATO in EU. Ob tem je izpostavil dejstvo, da je slovensko veleposlaništvo v Skopju s 1. januarjem za dve leti prevzelo naloge kontaktnega veleposlaništva NATO v državi.

Kot "simbol strateškega partnerstva med državama" pa je Milošoski označil dogovor o konzularni pomoči med državama, ki sta ga podpisala danes s slovenskim kolegom. V skladu z dogovorom bodo slovenska diplomatska in konzularna predstavništva v Tokiu, New Delhiju, Tel Avivu in Buenos Airesu nudila nekatere oblike konzularne pomoči makedonskim državljanom v humanitarnih primerih in ko ti zanjo zaprosijo.

Ministra sta govorila tudi o širših razmerah v regiji, tako nedeljskih parlamentarnih volitvah v Srbiji kot vprašanju statusa Kosova, predlog za rešitev katerega bo po volitvah v Srbiji predstavil posebni odposlanec ZN za pogajanja o prihodnjem statusu Kosova Martti Ahtisaari. Na novinarsko vprašanje, ali so v EU pri reševanju kosovskega vprašanja govorili tudi o določitvi demarkacijske črte med Makedonijo in Kosovom, je Rupel dejal, da tega problema v povezavi niso posebej izpostavljali, da pa gre za resen problem, ki ga je treba rešiti.

Milošoski je poudaril, da gre za tehnično vprašanje, na katerem delajo. Kot je dejal, Skopje pričakuje, da bodo v končnem dokumentu s predlogom o statusu Kosova, ki ga bo predstavil Ahtisaari, določeni tudi akterji, način in rok za izvedbo demarkacije. Ob tem je še izrazil prepričanje, da bo vprašanje rešeno pozitivno v zadovoljstvo Skopja in Prištine ter drugih držav v regiji.

Minister Rupel se je med enodnevnim uradnim obiskom srečal tudi z makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim in predsednikom sobranja Ljubišo Georgievskim. Popoldne ima na programu še srečanje s Slovenci v Makedoniji in poslovnim klubom, gostil pa bo tudi sprejem ob prevzemu nalog kontaktnega veleposlaništva NATO s strani slovenskega veleposlaništva v Skopju.