Rušenje bioplinarne v Pirničah bomo plačali vsi

Prebivalci zadovoljni, a se sprašujejo, zakaj je trajalo tri leta in pol od odločbe gradbene inšpekcije.

Objavljeno
19. september 2014 21.22
Bioplinska elektrarna
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode – Delavci so včeraj po odločbi gradbene inšpekcije začeli rušiti na črno zgrajeno bioplinarno v Zgornjih Pirničah. Investitor bioplinarne, podjetje Bioštrom, je v stečajnem postopku, in ker je stečajna masa nizka, bomo stroške rušenja plačali davkoplačevalci. To je socializacija kriminala, komentirajo občani.

»Uresničuje se naša napoved o klavrnem koncu za investitorja in banko ter da bomo na koncu napake plačali davkoplačevalci,« so včeraj povedali člani civilne pobude, sicer zadovoljni, ker se končno uresničuje inšpekcijska odločba. Precej vznemirjenja pa je bilo v Pirničah že v minulih dneh, ker je ob demontaži mešalnih enot, ki so bile že odpeljane, spet začelo smrdeti. Plin oziroma smrad naj bi bil uhajal iz nezaščitenih odprtin zalogovnika – plinohrama. V četrtek popoldne so demontažo, včeraj pa tudi začetek rušenja, nekaj časa spremljali policisti in gasilci ljubljanske poklicne brigade.

Na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor so pri rušenju ugotovili, da podzemni deli objektov, za katere je izvedenec zavezanca trdil, da so odstranjeni, niso bili odstranjeni, temveč deloma napolnjeni z gnojnico. O tem je inšpekcija obvestila policijo, zaradi suma, da bi lahko prišlo do onesnaženja okolja, pa so razmere preverili tudi pripadniki gasilske brigade. »Dela pri odstranjevanju objektov se nadaljujejo, ker so pristojni potrdili, da ni nevarnosti. Zaradi zahtevnosti del je predvideno, da bo izvršba potekala več tednov, stroškov pa ne moremo predvidevati,« so pojasnili z inšpektorata.

Zrasla je le prevelika elektrarna

Bioplinarna Organica Petač podjetja Bioštrom, ki je bila odprta junija 2010, je bila zgrajena v nasprotju z gradbenim dovoljenjem in tako ni mogla pridobiti obratovalnega dovoljenja. Miha Petač, direktor podjetja Bioštorm, je namreč namesto hiše, hleva za sto govedi in bioplinarne za kmetijo z močjo 30 kilovatov zgradil veliko bioplinarno z močjo enega megavata. Ker so k Petaču v poskusnem obdobju v silose vozili koruzo in koruzno silažo tudi od drugod, kar je povzročilo prometne obremenitve in smrad, so se Pirničani organizirali v civilno pobudo.

Z bioplinarno se je ukvarjalo več inšpekcij in gradbena inšpekcija je 21. januarja 2011 izdala odločbo, da mora Bioštrom v osmih mesecih odstraniti nelegalno zgrajene objekte na svoje stroške in na zemljišču vzpostaviti prejšnje stanje. Petač ni dosegel sprememb gradbenega dovoljenja, delni gradbeni popravki pa niso bili dovolj, prav tako so bila izčrpana tudi pravna sredstva vse do vrhovnega sodišča.

Oskubljena stečajna masa

Na zahtevo upnice NLB je Bioštrom od lanskega novembra v stečajnem postopku. Stečajna masa po ugotovitvah stečajnega upravitelja Silva Zorca znaša 393.930 evrov, na kolikor so ocenjene nepremičnine v lasti stečajnega dolžnika. Zorec je NLB priznal pet milijonov evrov terjatev, banki pa je bila priznana tudi ločitvena pravica na dveh zemljiščih v lasti dolžnika, s katero so zavarovane terjatve na podlagi posojilnih pogodb. Posojili NLB sta bili preneseni na slabo banko.

Najvitalnejši del bioplinarne, kogeneracijski modul, ki so ga odpeljali iz Pirnič lansko jesen, je Petač septembra lani prodal družbi Delibero za 450.000 evrov, je ugotovil stečajnik. Sosedom, ki so opazovali odvoz in opozarjali pristojne, pa je Petač pojasnjeval, da modul pelje na remont. »Kriminal!« pravijo v svoji nemoči Pirničani in se sprašujejo, kako se je nadziralo samo gradnjo bioplinarne.