Rušenje razmerja med koalicijo in opozicijo?

Vodjem poslanskih skupin se na posvetu pri predsedniku DZ Francetu Cukjatiju še ni uspelo dogovoriti o novi razdelitvi vodstvenih mest in članstva v parlamentarnih delovnih telesih.

Objavljeno
05. april 2007 18.28
Ljubljana - Vodjem poslanskih skupin se na današnjem posvetu pri predsedniku DZ Francetu Cukjatiju še ni uspelo dogovoriti o novi razdelitvi vodstvenih mest in članstva v parlamentarnih delovnih telesih. Koalicijske poslanske skupine namreč menijo, da predlog LDS, SD in skupine nepovezanih poslancev (NP) preveč posega v razmerje med koalicijo in opozicijo, zato bodo do prihodnjega tedna pripravile alternativni predlog. Na naslednjem posvetu se bodo vodje poslanskih skupin znova zbrali prihodnji četrtek.

Predlog treh opozicijskih poslanskih skupin o novi razdelitvi funkcij in članstva v delovnih telesih je po besedah predsednika DZ Cukjatija širši od pričakovanega, saj s povečevanjem števila članov v nekaterih delovnih telesih spreminja razmerja med opozicijo in koalicijo. Tako so se danes dogovorili, da bo koalicija pripravila "uravnoteženje" tega predloga, ki bo pripravljeno naslednji teden. Cukjati upa, da bo že na petkovi seji kolegija sprejet nov razrez članstva, vodstvene funkcije pa razdeljene na aprilskem rednem zasedanju.

Trenutno stanje sicer na tekoče delo državnega zbora ne vpliva, pravi Cukjati, a hkrati opozarja, da je "to na nek način nenormalno stanje", zato upa, da bo do konca aprila preseženo.

V SDS so pričakovali drugačen predlog

Tudi za vodjo največje koalicijske poslanske skupine SDS Jožeta Tanka je predlog opozicijskih poslanskih skupin drugačen od pričakovanega. V SDS so namreč pričakovali, da se bodo mesta, ki so pripadala LDS, razdelila med SD, NP in samostojnega poslanca Slavka Gabra. Zato bodo v koalicijskih poslanskih skupinah pripravili alternativno rešitev, ki bo odpravila anomalije opozicijskega predloga. Predlagane spremembe namreč rušijo razmerje med koalicijo in opozicijo, bodo pa v koalicijskih poslanskih skupinah "v delu ali v celoti ugodili željam opozicijskih strank".

Potrč: Moja pričakovanja so bila nekolika večja

Pričakovanja vodje poslanske skupine SD Mirana Potrča so bila nekolika večja, je pojasnil po posvetu. Osmina poslank in poslancev namreč zaradi trenutnega stanja ne more opravljati svoje funkcije, je opozoril. Na vprašanje, ali gre po njegovem mnenju za zavlačevanje s strani koalicije, Potrč pravi, da gre za "čas, ki si ga je koalicija vzela, da tudi v okviru svojih poslanskih skupin opravi potrebne razgovore".

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč današnji odločitvi koalicije ne pripisuje posebnega pomena, ampak jo razume kot željo, da se o tem pogovorijo. "Če jim pripisujemo dobre namene, lahko pričakujemo, da bodo ustregli željam treh opozicijskih poslanskih skupin," napoveduje Školč. Na vprašanje, koga namerava poslanska skupina predlagati za vodenje komisije za nadzor proračuna, Školč še ne more odgovoriti, saj je treba najprej priti do skupnega dogovora.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa si želijo, da bi čim prej prišlo do sporazumnega dogovora, da bi delo v DZ lahko čim bolj normalno potekalo. Dogovor pričakujejo najpozneje v naslednjem tednu, ko se bo pokazalo, ali v vseh poslanskih skupinah obstaja volja, da delo v DZ poteka čim bolj nemoteno. Tudi on še ni želel napovedovati, koga namerava poslanska skupina predlagati za vodenje komisije za nadzor obveščevalnih služb, saj dokler ne bo dogovora, "ni smiselno operirati z imeni".

SD na podpredsedniško mesto DZ predlagala Pavliho

Po novem je poslanska skupina Socialnih demokratov največja opozicijska skupina, zato ji v skladu s poslovniškimi pravili pripada mesto podpredsednika DZ. Nanj je SD predlagala Marka Pavliho, ki mu je ugasnila podpredsedniška funkcija v DZ po izstopu iz poslanskega kluba LDS.

LDS si prizadeva za ohranitev mesta predsednika komisije DZ za nadzor proračuna in javnih financ, ki ga je do izstopa iz strankinega poslanskega kluba zasedal sedaj poslanec SD Milan M. Cvikl. Poslanski skupini nepovezanih poslancev pa bi pripadlo mesto predsednika komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. To funkcijo je do izstopa iz LDS in priključitve k tej skupini opravljal Davorin Terčon.

Poslanec Slavko Gaber, ki se trenutno ni priključil nobeni od poslanskih skupin ter deluje kot samostojni poslanec, pa naj bi še naprej ohranil funkcijo podpredsednika ustavne komisije.

SD ima po novem 14 poslancev, LDS 11

Po predlogu nove razdelitve bi poslanski skupini SD, ki ima 14 poslancev, pripadla tri predsedniška in pet podpredsedniških mest, poslanski skupini LDS (11 poslancev) štiri predsedniška in tri podpredsedniška mesta, nepovezanim poslancem (sedem poslancev) pa eno predsedniško in štiri podpredsedniška mesta.

Po predlogu, ki so ga pripravile opozicijske poslanske skupine, bi se nekoliko spremenila tudi razmerja članstva v posameznih delovnih telesih. LDS bi po predlogu pridobila mesto v odboru za šolstvo in odboru za kmetijstvo, NP v komisiji za nadzor proračuna in komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu, SD pa v odboru za zdravstvo.