Ruski načrti za Rimski vrelec ostali na papirju

Kupec ni upošteval dogovorjenih rokov, zato bo občina še tretjič objavila javni razpis za prodajo. Cene ne bodo znižali.

Objavljeno
24. maj 2011 11.06
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Čeprav je rusko podjetje Abidopharma plačalo varščino in predstavilo ambiciozne načrte za prenovo propadajočega zdraviliškega kompleksa Rimski vrelec, je posel tik pred zdajci padel v vodo, saj se kupec ni udeležil predvidenih javnih obravnav, ki bi jim sledil podpis pogodbe. Občina Ravne bo zato znova, že tretjič, objavila javni razpis za prodajo Rimskega vrelca, ki ga še vedno ponuja za 590.000 evrov.

Župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen je pojasnil, da potencialni kupec in investitor, kljub temu da je podpisal predpogodbo in plačal varščino, ne upošteva dogovorjenega terminskega načrta, zato bodo v začetku junija objavili ponovni javni razpis, na katerega se bo lahko prijavil isti ponudnik, vendar bodo po županovih besedah tokrat strožje določili roke, v katerih je treba izpeljati posel.

Obenem je občina naročila izdelavo poslovnega načrta, s katerim bodo poskušali sami preveriti ekonomiko poslovanja Rimskega vrelca. Poslovni načrt bodo uporabljali tudi kot del gradiva, ki ga ponujajo zainteresiranim ponudnikom.

Zanimanje za nakup 
iz Ljubljane

»Gre za simulacije potrebnega števila zaposlitev in nočitev, cene nočitev, in turističnega obiska, ki bi zagotavljali pozitivni ekonomski učinek,« je povedal Rožen. Kljub neuspehu pri poskusu prodaje so v občini že sprejeli novo skupino ponudnikov, ki jih Rimski vrelec zanima, tokrat je to podjetje iz Ljubljane, pogovarjajo pa se še z enim tujim ponudnikom. Hkrati so se z ministrstvom za gospodarstvo dogovorili, da bodo v mapo, v kateri ministrstvo predstavlja investicije v Sloveniji, teh je okoli trideset, spet vključili Rimski vrelec kot eno izmed možnih investicij na področju turizma.

Cene ne bi zniževali

»Seveda nismo zadovoljni s potekom dogodkov, pričakovali smo, da bo Rimski vrelec do konca leta 2012 že obnovljen,« je povedal Rožen. O pogojih ponovnega javnega razpisa se na občini še dogovarjajo. »Glede na neuspešne poteze je mogoče ceno še zniževati, vendar se k temu ne nagibamo, saj menimo, da je že zdaj zelo ugodna,« je pojasnil župan. »Drugi pogoji so nekoliko omiljeni, saj so bila naša prva pričakovanja precej visoka, a se moramo prilagoditi realnim možnostim.«

Strah vlagateljev zaradi slabe turistične infrastrukture

Rožen dosedanji neuspeh pripisuje dvema vzrokoma. Prvi je gospodarska kriza, ki je nastala leta 2008, slabo leto po tem, ko je občina kupila Rimski vrelec in ga začela prodajati. »Vendar se kriza počasi taja, bančni viri so zdravim podjetjem spet dostopni.«

Drugi vzrok, ki ga navajajo potencialni vlagatelji, je popolni mrk na področju turizma. »Vlagatelji se bojijo sami zaganjati turizem, saj bi bila to prva večja turistična poteza na širšem območju Uršlje gore. Tu ni delujočih hotelov, ni nočitvenih zmogljivosti, z izjemo nekaj točk, medtem ko drugod, denimo v Kranjski gori, kraji živijo s turizmom,« je pomisleke potencialnih vlagateljev povzel Rožen. Kupnina za zdaj nikomur ne predstavljala težave.

Občina kupcu ponuja tudi pomoč pri komunalno-cestni infrastrukturi: v Kotljah nameravajo odpreti turistično informacijski center, razvijati mrežo pešpoti, poskrbeti za turistične kataloge... Kljub temu to do zdaj še ni bilo dovolj, da bi uspešno končali prodajo.