Ruski predsednik Medvedjev na Havajih z Obamovo ženo Michelle

Prišli so tudi predsedniki Kanade, Kitajske, Južne Koreje, Indonezije in številni predsedniki vlad.

Objavljeno
13. november 2011 10.15
Posodobljeno
13. november 2011 11.00
K. K. / STA
K. K. / STA

HONOLULU – Havaji so te dni še posebej vroči. Včeraj se je na večerji v prestolnici sešla pisana druščina predsednikov držav in vlad, in sicer voditelji devetih držav članic Azijsko-tihomorskega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec). Ameriški predsednik Barack Obama in žena Michelle sta gostila tudi ruskega predsednika Dmitrija Medvejeva.

Združitev tretjine svetovnega gospodastva

Pomembnejši del srečanja se je odvijal pred večerjo, ko so voditelji Apeca dosegli dogovor o širšem okviru čezpacifiškega partnerstva (TPP). Gre za pobudo, ki bi lahko v prostotrgovinskem območju združila več kot tretjino svetovnega gospodarstva.

V pobudi TPP, ki bi naj nekoč prerasla v območje proste trgovine, je do zdaj sodelovalo devet držav. Na vrhu Apeca se jim je pridružila še Japonska, kar pomeni, da bi prostotrgovinsko območje TPP v primeru uresničitve dogovora postalo največje na svetu. Kot je v soboto poudaril Obama, so okvir sprejeli, do prihodnjega leta pa naj bi oblikovali pravno obliko dokončnega dogovora.

Regija prihodnosti

»Skupaj lahko okrepimo izvoz in našim kupcem ponudimo več izdelkov, ustvarimo nova delovna mesta, tekmujemo in zmagamo na trgih prihodnosti,« je poudaril Obama. Washington sicer upa tudi, da bo pobuda služila kot strateški vezni člen med ZDA in regijo, ki naj bi v prihodnjih letih odigrala ključno vlogo pri poganjanju svetovne gospodarske rasti.

V skupni izjavi so voditelji držav, ki sodelujejo v TPP, zapisali, da delijo »močan interes«, kar se tiče širjenja članstva. Med tistimi, ki za zdaj ostajajo zunaj, je na primer drugo največje gospodarstvo na svetu, Kitajska. Obama sicer njenega sodelovanja ni izključil, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je izpostavila temeljne vrednote trgovinskega dogovora, kot so odprtost trgov in delovni standardi.

Prestrašeni kmetje

Kljub optimizmu ameriškega predsednika večina strokovnjakov meni, da bo do udejanjanja ideje minilo še več let. K temu bo zagotovo botrovala tudi opozicija, ki se je že oblikovala v številnih državah. Na Japonskem in v ZDA so na primer na nogah kmetje, ki se bojijo, da jih bo mednarodna konkurenca pokopala.

Ob robu vrha Apeca sta se sicer v soboto na štiri oči srečala tudi Obama in kitajski predsednik Hu Jintao. Obama je že pred srečanjem poudaril, da mora Kitajska »igrati po pravilih« mednarodne trgovine in varstva intelektualnih pravic. Po poročanju diplomatskih virov, na katere se sklicuje AFP, naj bi Obama kitajskemu kolegu odkrito povedal, da so Američani nestrpni, ker Peking svojo gospodarsko politiko spreminja tako počasi.

Predvsem je, poleg slabega varstva intelektualne lastnine, problematična kitajska valuta juan. Kritiki namreč trdijo, da je juan umetno podcenjen, s čimer Kitajska spodbuja izvoz, s tem pa beleži ogromne zunanjetrgovinske presežke.

Pomen sodelovanja ZDA in Kitajske

Hu Jintao se je na drugi strani zavzel za intenzivnejše stike med državama. Spregovoril pa je tudi o trenutnem položaju na globalnih finančnih trgih ter poudaril, da narašča negotovost glede svetovnega gospodarskega okrevanja. »V teh okoliščinah je še bolj pomembno, da ZDA in Kitajska okrepita komunikacijo in sodelovanje,« je menil.