Ruski spomenik iz hotaveljskega marmorja

Ruske naročnike so prepričali, da uporabijo slovenski marmor za spomenik na ljubljanskih Žalah.

Objavljeno
28. julij 2016 23.30
Blaž Račič
Blaž Račič
Hotavlje – Spomenik ruskim in sovjetskim žrtvam v Sloveniji, ki ga bo jutri na ljubljanskih žalah odkril ruski predsednik Vladimir Putin, so po ruskih načrtih izdelali v podjetju Marmor Hotavlje.

Podjetje Marmor Hotavlje so poiskali projektanti iz slovenskega arhitekturnega biroja, ki je za ruske naročnike iskal izvajalca za postavitev spomenika na Žalah, je zgodbo o izdelavi spomenika začela Helena Selak iz podjetja Marmor Hotavlje. Z ruskimi naročniki (njihovih imen v podjetju niso hoteli razkriti) so se za projekt dogovorili marca in se pri tem zavedali, da mora biti zahteven projekt izpeljan pravočasno in kakovostno, saj ima postavitev in odkritje spomenika skupaj s slovesnostjo pri Ruski kapelici zelo velik pomen za odnose med Slovenijo in Rusijo, je pojasnjuje Selakova, zato napake ali zamude niso bile sprejemljive.

Sprva so ruski naročniki želeli spomenik narediti z drugim (ne slovenskim) kamnom, vendar so v podjetju Marmor vztrajali, da mora biti spomenik na naših tleh narejen iz slovenskega kamna, pa čeprav hotaveljski marmor ni bel, ampak siv. Z njim je delal že arhitekt Jože Plečnik, ki ga je vgradil v številne sakralne in druge objekte, spomenike, v NUK, uporabljen je v stavbi državnega zbora, v Cankarjevem domu, je naštela Selakova.

Po pogajanjih so se z naročniki le dogovorili, da bodo za osnovo, na kateri stojijo stebri spomenika na Žalah, uporabili sivo barvo hotaveljskega apnenca, kamen za stebre, ki bi sicer po izvorni zamisli moral biti bele barve, pa so mojstri iz podjetja s štokanjem (način obdelave kamna) obdelali tako, da so dosegli svetlejše odtenke, je postopek opisala Selakova. Naročniki so nato izbrali tudi barvo in strukturo hotaveljskega apnenca oziroma kamnite bloke, ki so jih nato razrezali in obdelali. Za naročnika so opravili vse delo vključno s postavitvijo spomenika.

Odprta vrata

Kdo je avtor načrta spomenika v podjetju niso razkrili, prav tako niso hoteli razkriti vrednosti naročila. A kot je dejala sogovornica so na hitro izvedbo in postavitev spomenika na Žalah zelo ponosni, in pričakujejo, da se jim bodo vrata tudi s tem spomenikom kot referenco na ruski trg, kjer so sicer že prisotni, odprla še bolj na široko.

Kot je o spomeniku na Žalah povedala Selakova spominski prostor za padlimi ruskimi in sovjetskimi vojaki na slovenskem ozemlju v času obeh svetovnih vojn oblikuje zaokrožena skupina osmih masivnih kamnitih stebrov, ki se proti središču dvigujejo do višine štiri metre in pol in na svojem vrhu nosijo skupino žerjavov v letu k domačemu gnezdu – v jasni prispodobi povezuje padle s Slovenijo. Stopnjevanje v barvnem tonu in obdelavi, od glajene in krtačene temno sive ploščadi do svetlo sivih stebrov, z mehko površino štokanih konkavnih stranic in glajenimi robnimi pasovi, pretanjeno razširja osnovni pomen celotnega obeležja.