Rutinska zadeva

Imenovanje nove ministrice za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman je bilo precej rutinska zadeva.

Objavljeno
18. december 2006 21.39
Marjeta Cotman
Imenovanje nove ministrice za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman je bilo precej rutinska zadeva. Rezultat je bil predvidljiv, sploh ko so podporo kandidatki napovedale vse poslanske skupine koalicije. Odkar so na premierovo željo pred dnevi razrešili dosedanjega ministra Janeza Drobniča, jim kaj dosti drugega niti ni ostalo.

Tako je tekla tudi razprava v državnem zboru. Opozicija je kandidatki očitala, da na konkretna vprašanja ne daje konkretnih odgovorov in da namesto sprememb obljublja kontinuiteto z delom svojega predhodnika. Poslanci koalicijskih strank pa so ji prav to šteli v dobro.

Ne eni ne drugi pa, kot je videti, od nje ne pričakujejo prav veliko. To za ministrico ni nujno slabo, prej nasprotno. Kar koli bo naredila več od minimuma, bo prijetno presenečenje. Tudi v socialnem dialogu, ki bo odslej zelo odvisen od nje, že sprememba sloga pogovorov lahko pokaže prinese učinke. Če bo pri tem še znala najti pravo mero med vztrajanjem pri zastavljenih ciljih in nujnim sklepanjem kompromisov, bi na tem področju lahko hitro dosegla več, kakor je v dveh letih uspelo njenemu predhodniku. Ne bi bilo prvič, da so tisti, ki so pri nastopu prisegali na kontinuiteto, izpeljali več sprememb kakor zapriseženi reformatorji.

A preveč res ne gre pričakovati. Nova ministrica pač ne bo nastopala kot nosilec nove paradigme na področju dela, družine in socialnih zadev. Temeljni cilji so določeni, prioritete ostanejo iste. Vse, kar se pričakuje od nje, je, da jih bo poskušala izpeljati z več takta, z več pripravljenosti na dialog in z večjim posluhom za subtilnost socialne problematike. To navsezadnje od nje terja že sama narava resorja, ki ga je prevzela. In prav pomanjkanje teh veščin je spodneslo njenega predhodnika – ne pa morda njegovi, za marsikoga sicer sporni pogledi na problematiko družine in dela.

Kako se bo odrezala nova ministrica, je tako v glavnem odvisno od nje same. Vsaj nekaj pa lahko trdimo z vso gotovostjo: po imenovanju ministrice Marjete Cotman se je delež žensk v slovenski vladi povečal za sto odstotkov.