S kolesi po nekdanji železnici

Iz Šaleške doline skozi Hudo luknjo po soteski Pake načrtujejo kolesarsko pot na Koroško

Objavljeno
25. september 2013 10.23
Huda luknja
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – Mestna občina Velenje je obudila zamisel o ureditvi kolesarke poti med Šaleško dolino in Koroško po delu trase nekdanje železnice med Velenjem in Dravogradom. Stala bi do 3,5 milijona evrov, idejni projekt pa so naročili Cestnemu inženiringu Maribor.

Mariborsko podjetje bo po javnem naročilu za 33.000 evrov izdelalo idejni projekt za kolesarsko pot Huda luknja. Mestna občina Velenje kot nosilec projekta pri tem sodeluje z občino Mislinja in z Direkcijo RS za ceste (DRSC). Gre za ureditev kolesarske poti med Velenjem in Gornjim Doličem v dolžini 9,3 kilometra. A zanimive in razgibane kolesarske poti še ne bo kmalu.

Dela bodo zahtevna in draga

Če bo vse po načrtih, bodo prihodnje leto izdelali gradbeno in izvedbeno dokumentacijo, nadaljnja usoda projekta pa bo odvisna od uspešnosti pridobivanja evropskega denarja. Zaradi nekaj porušenih železniških mostov in dotrajanih predorov na trasi tako imenovane mislinjske železnice bodo dela zahtevna in draga. Ocenjujejo, da bodo stala od tri do 3,5 milijona evrov. Trasa nekdanje železnice po soteski reke Pake šestkrat prečka reko in gre skozi tri predore. Potrebno bo upoštevati bližino reke, varovana območja naravne dediščine, obnoviti predore in zgraditi nove mostove čez državno cesto in Pako.

Kolesarsko pot bo sicer izvedla DRSC, saj povezava predstavlja del državnega kolesarskega omrežja. Ko bo zgrajena, se bo mogoče iz Velenja do Mislinjske doline s kolesom peljati po varni in atraktivni kolesarski poti, pot pa nadaljevati po kolesarskih poteh do Dravograda ter naprej ob Dravi proti Mariboru ali Avstriji.

Železniško progo Velenje–Dravograd, oziroma natančneje do Otiškega vrha, so odprli leta 1899. Bila je del povezave med Celjem in avstrijskim Zeltwegom. Progo so leta 1968 ukinili zaradi domnevne nerentabilnosti. Menda so morali zaradi ogorčenja domačinov med odstranjevanjem tirov delavce varovati miličniki.