S Krekovega trga je pognala vzpenjača

Tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad, ki je začela poskusno voziti 28. decembra, so danes tudi uradno odprli. Odprtje je pospremil ognjemet z grajskega pobočja.

Objavljeno
10. januar 2007 20.30
Zgornja in spodnja postaja vzpenjače sta že končani
Ljubljana - Tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad so danes tudi uradno odprli nekdanji županji Viktorija Potočnik in Danica Simšič, župan Zoran Janković ter direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek. Župan je poudaril, da je vzpenjača že postala atrakcija. Ko bo Ljubljanski grad dobil pravo vsebino in bo zgrajena parkirna hiša pod tržnico, pa bo tudi vzpenjača dobila pravi pomen, je prepričan Jankovič. Odprtje je pospremil ognjemet z grajskega pobočja.

Povečano ponudbo in pestrejši program Ljubljanskega gradu je napovedal tudi Brlek in poudaril, da je od prve ideje minilo 110 let, saj je o vzpenjači razmišljal že nekdanji ljubljanski župan Ivan Hribar. V času poskusnega obratovanje, od 28. decembra do 9. januarja, se je z vzpenjačo po Brlekovih besedah peljalo okoli 67.380 potnikov.

Janković upa na dober obisk, tudi ko bo vožnja plačljiva

Župan je izrazil upanje, da bo vzpenjača tako dobro obiskana tudi, ko bo za vožnjo treba plačati. Poudaril je, da si šteje v čast, da lahko zaključi projekt, ki sta ga začeli nekdanji županji.

"Srečna sem, ker je moral Hribar na vzpenjačo čakati 110 let, nam pa je uspelo v šestih letih," je dejala Potočnikova. Vsem, ki se bodo z vzpenjačo peljali na Ljubljanski grad, je zaželela smelih pogledov in dobrih misli.

Simšičeva je priznala, da je imela ob tem projektu velike skrbi in pomisleke. Kljub vsemu je vesela, da so uspeli vzpenjačo dograditi po zahtevnih evropskih standardih. Obiskovalcem pa je zaželela, da bi z gradu gledali na mesto, ki se razvija.

Za obiskovalce vzpenjača ponovno odprta jutri

Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad danes zaradi uradnega odprtja ves dan ni obratovala, iz istega razloga pa sta danes za vse obiskovalce bila zaprta tudi Krekov trg in Ljubljanski grad. Z vzpenjačo se bodo lahko obiskovalci na grad ponovno popeljali od jutri dalje, ko bo obratovala po rednem urniku, in sicer vsak dan med 10. in 21. uro, so sporočili iz Festivala Ljubljana. Odrasli bodo za povratno vozovnico odšteli dva evra (479,28 tolarja), dijaki, študenti, upokojenci, otroci in skupine nad 15 oseb pa 1,5 evra (359,46 tolarja).

Na Festivalu Ljubljana, ki mu je ljubljanska občina podelila koncesijo za vzpenjačo, so pojasnili, da so se doslej zgodile tri samodejne zaustavitve vzpenjače, skupaj pa ni obratovala 12 ur. V času poskusnega obratovanja, od 28. decembra do 9. januarja, se je z vzpenjačo peljalo okoli 62.000 potnikov. Vožnja je bila zaenkrat brezplačna in po županovem mnenju je bil to morda motiv za tako množičen obisk.

Janković: Vzpenjača je postala atrakcija

Vzpenjača je postala atrakcija in ljudje jo hodijo gledat, je dejal Janković. Vendar pa vzpenjača po županovem mnenju nima pravega pomena brez parkirne hiše pod tržnico in dokončanja prenove Ljubljanskega gradu. Prenova gradu naj bi bila po sedanjem projektu končana leta 2008. Ko bo Ljubljanski grad dobil pravo vsebino in bo zgrajena parkirna hiša pod tržnico, bo tudi vzpenjača dobila pravi pomen, je prepričan župan. Kljub temu, da se bo na današnji otvoritvi z nekdanjima županjama peljal z vzpenjačo, je Janković dejal, da vzpenjača zanj ni potrebna, in ponovil, da bo na grad hodil peš.

Po besedah direktorice Zavoda za turizem Ljubljana Barbare Vajda je vzpenjača za področje turizma dobrodošla in so je veseli. Pojasnila je, da so pripravili redne oglede mesta, ki vključujejo tudi pogled z grajskega hriba, na katerega se popeljejo z vzpenjačo. Sprehod po Ljubljani in vožnja z vzpenjačo na Ljubljanski grad bo od odprtja vzpenjače naprej potekal vsako nedeljo in sicer do konca marca ob 12. uri, od aprila do oktobra pa ob 10. uri.

Projekt vreden 7,2 milijona evrov

Trenutna investicijska vrednost projekta znaša 1,72 milijarde tolarjev oziroma 7,2 milijona evrov, končni znesek pa bo znan po zaključnem obračunu, so pojasnili na Festivalu Ljubljana. Direktor festivala Darko Brlek pričakuje, da se bo investicija povrnila v 40 letih. Za toliko časa ima namreč Festival Ljubljana sklenjeno koncesijo za vzpenjačo.

Da bi Ljubljanski grad naredili še privlačnejši za obiskovalce, pa na Festivalu Ljubljana pripravljajo nov koncept prireditev skozi vse leto. Načrt bodo po besedah Brleka mestni občini in mestnemu svetu predstavili predvidoma čez približno mesec dni.

Cesta na Ljubljanski grad bo po odprtju vzpenjače zaprta za ves promet. Prehod bo dovoljen le za turistični vlakec, dostavo in oskrbovanje gradu, določeno število vozil bo ob predhodni prijavi dovoljeno tudi za poroke in za protokolarne zadeve. Sicer bodo cesto zaprli z zapornico, je pojasnil Brlek.

Kabina za eno vožnjo sprejme do 33 potnikov, čas vožnje med postajama je eno minuto, skupaj s časom potrebnim za praznjenje in polnjenje kabine se torej v eni uri na grad lahko pripelje do 500 obiskovalcev. Višinska razlika je 69,7 metra. Spodnja postaja vzpenjače je sicer urejena ob vznožju grajskega griča na Krekovem trgu, zgornja postaja pa pod obhodno razgledno potjo, ki bo vodila obiskovalce okoli Ljubljanskega gradu.