S kupnino za Sončni dom bi zmanjšali zadolženost

V hoškem Stavbarju pravijo, da zanimanje za odkup Sončnega doma je, a kupci pričakujejo sodelovanje bank.

Objavljeno
07. oktober 2014 23.48
Sončni dom, 16.8.2013, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Po lanskem neuspelem poskusu Stavbar IGM iz Hoč spet prodaja svoj 75-odstotni delež v družbi Sončni dom, ki ima v lasti istoimenski dom starostnikov v Mariboru. »Posel želimo izpeljati čim prej, a ne na račun nizke cene,« pravi direktorica Stavbarja IGM Barbara Kos.

V hoškem gradbenem podjetju, ki je v prisilni poravnavi, so odločitev o odprodaji svoje finančne naložbe v Sončni dom sprejeli že pred leti, saj upravljanje doma starostnikov ni njihova primarna dejavnost, s kupnino pa bi zmanjšali zadolženost. Lani so postavili izklicno ceno 2,3 milijona evrov, a zbiranje ponudb ni bilo uspešno.

Leto dni pozneje je Stavbarjeva direktorica v poročilu o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja zapisala, da so aktivnosti glede odsvojitve finančne naložbe spet aktualne.

»Pogovori s potencialnimi kupci potekajo, interes obstaja, vendar ob pomanjkanju lastnega kapitala pričakujejo ugodno financiranje bank, to pa ni več v domeni prodajalca,« je povedala Barbara Kos. Pojasnila je, da bistvene sestavine lanskega razpisa še veljajo, torej najbrž tudi pričakovana cena. »Poslovanje Sončnega doma je odlično in je nakup edinstvena priložnost za investitorje, ki želijo oplemenititi svoj kapital,« je prepričana direktorica Stavbarja IGM.

Medtem je tudi to podjetje, ki se pretežno ukvarja s proizvodnjo betona in betonskih izdelkov, minule mesece poslovalo bolje kot lani in ustvarilo tretjino več prihodkov, kljub vsemu pa je imelo ob polletju še negativen rezultat.

Vzrok za to so previsoki odhodki, ki so posledica neodplačanih bančnih posojil iz preteklih let. Pri tem z vodilno banko še vedno ni sklenjen reprogram kreditov. »Družba ima sklenjen sporazum o poravnavanju obveznosti s finančnimi upniki, kar dosledno izvaja, reprogram v smislu dolgoročnega dogovora pa je v fazi pogajanj,« je sporočila direktorica.