S peticijo proti vetrni elektrarni

Nasprotniki gradnje vetrne elektrarne na Volovji rebri s peticijo pozivajo predsednika vlade Janeza Janšo k ustavitvi dejavnosti za postavitev vetrne elektrarne na Volovji rebri.

Objavljeno
05. marec 2007 13.31
Območje načrtovane postavitve vetrnih elektrarn na Volovji rebri
Ljubljana - Nasprotniki gradnje vetrne elektrarne na Volovji rebri so minuli teden na spletnih straneh časnika Mladina aktivirali Peticijo za ohranitev Volovje rebri. Podpisniki peticije so prepričani, da bo elektrarna uničila naravo in pozivajo predsednika vlade Janeza Janšo, naj se zavzame, da se aktivnosti za postavitev vetrne elektrarne na Volovji rebri ustavijo. Podobno misleči lahko svoj podpis dodajo na spletni strani http://vetrnice.mladina.si/.

Volovja reber sodi med najdragocenejša območja ohranjene narave v Sloveniji, piše v peticiji. Ta tudi opozarja, da je bila zaradi izjemnih naravnih lepot Volovja reber določena za vključitev v Regijski park Snežnik. Območje tudi izpolnjuje merila za vključitev v evropsko ekološko omrežje Natura 2000.

"Postavitev vetrnih elektrarn je smiselna le v primeru, ko je izkoristek vsaj delno opravičljiv in ko poseg ne prizadene najdragocenejše narave," so prepričani podpisniki. "Če ta dva pogoja nista izpolnjena, pa gre dejansko za uničevanje narave pod pretvezo domnevnega varstva okolja."

In prav to se bo po mnenju avtorjev peticije zgodilo v primeru Volovje rebri. "Uničili bomo enega najvrednejših delov slovenske narave pod pretvezo domnevnega varstva okolja," so zapisali.